Hopp til innhold

Trebarnsmor gir opp fastlegejobben – 16 timer om dagen er for mye

Jobben som fastlege er umulig å kombinere med tre barn og familieliv. – Det er blitt massivt mye verre de to siste årene, sier fastlege Tina Ollila Uglebakken.

Tina Ollila Uglebakken

Fastlege Tina Ollila Uglebakken holder Leander i armene, mens storesøster Amalie trasker rundt i vinterklærne. Etter mammapermisjonen er over, jobber ikke mamma Uglebakken som fastlege lenger.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Det er ikke hver dag Tina Ollila Uglebakken kan ta med Leander og hente storesøster Amalie i barnehagen. Men denne onsdagen skjer det. Mamma Uglebakken har mammapermisjon og god tid til barna, i kontrast til jobben som fastlege i Alta.

Nå gjør hun som flere av hennes kollegaer: Hun gir opp jobben som fastlege.

– Jeg kan ikke bruke 16 timer i døgnet på å være fastlege. Jeg har ikke lyst til at barna mine skal komme om 20 år og si at mamma ikke var til stede, fordi hun var på jobb, sier mamma Uglebakken.

– Allerede en rekrutteringskrise

Manglende rekruttering av fastleger rammer flere og flere kommuner. Krisen vil fortsette fordi regjeringen neglisjerer faresignalene, mener leder i Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren

Vi har en rekrutteringskrise i enkelte kommuner allerede. Det vil komme til flere kommuner etter hvert

Tom Ole Øren, leder i Allmennlegeforeningen
Tom Ole Øren, leder i Allmennlegeforeningen

– Jeg opplever dessverre at ansvarlige politiske myndigheter fortsatt neglisjerer farene som vi nå opplever i rekrutteringssituasjonen vår, sier leder i Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren.

Foto: PRIVAT

De siste årene har det vært et opprør blant norske fastleger. Stadig flere arbeidsoppgaver påkrevd av det offentlige gjør at arbeidsdagene aldri slutter.

Flere yngre leger viker nå unna fastlegestillingene. Det er pasienter de vil møte, ikke bunker med dokumenter.

Velger jobber med mindre press

Men fastlegene går ikke i protesttog eller ut i streik. De går over til mer attraktive jobber på sykehus eller innen det private næringsliv.

Igjen står flere og flere byer og småkommuner i Norge uten nok fastleger. Bare i Alta har fem fastleger sagt opp de siste månedene.

– Det er blitt massivt mye verre de to siste årene, sier Uglebakken, og ramser opp litt av alt papirarbeidet ingen andre enn fastlegene selv ser:

Når jeg er ferdig med pasientene fra halv ni til halv fire, må jeg se gjennom blodprøver som er bestilt, og gå gjennom epikriser og polikliniske notater fra sykehuset. Så må jeg skrive stadig mer detaljerte legeerklæringer fra NAV og forsikringsselskaper som tar utrolig mye tid.

Tina Ollila Uglebakken
Tina Ollila Uglebakken

Tina Ollila Uglebakken holder rundt Leander og Amalie. Eldste søster Live går nå på skolen.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

– Trist å slutte

Alt papirarbeidet blir ikke gjort uten at hun ofrer lange ettermiddager og helger.

Nå er hun lei av dårlig samvittighet fordi hun må velge mellom å skrive legeerklæringer eller tilbringe tid med familien.

– Tiden strekker ikke til. Familien min så meg ikke. Sånn kan jeg ikke leve livet mitt, konkluderer Uglebakken.

Helse- og omsorgsdepartementet ved statssekretær Maria Jahrmann Bjerke mener de gjør mye for å bedre situasjonen. Hun har tidligere avvist kritikken om at regjeringen ikke tar fastlegekrisen på alvor,

Maria Jahrmann Bjerke

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke ved Helse- og omsorgsdepartementet sier regjeringen tar fastlegekrisen på alvor.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Vi tar utfordringene på alvor, sier hun, og mener de gjør flere grep for å styrke fastlegeordningen gjennom evaluering, kartlegging, tilskuddsordninger og samarbeid med kommunene.

Men for mamma Uglebakken og de tre barna Live, Amalie og Leander, er det ennå ikke nok. Hun frykter bare enda mer papirarbeid i fremtiden.

– Det er trist å slutte. Jeg trives som fastlege og synes det er en kjempeviktig jobb. Men ikke for enhver pris, sier Uglebakken.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark