Tråkker 1639 km for Liverpool FC

Det blir sagt mye i gledesrusen når favorittlaget vinner en fotballkamp, noen går litt lengre enn andre. Eller sykler som passer best i denne saken.

Tormod "Tvalle" Valle og Knut Petter "KP" Ryan

Tormod Valle og Knut Petter Ryan fra Alta er ikke redd for en utfordring. De er nå i gang med en sykkeltur til Champions League-finalen, som på mange måter er like lang som veien til finalen til deres favorittlag, Liverpool FC.

Foto: Walk on Bike on

Altaværingene Tormod Valle og Knut Petter Ryan bor til daglig i Oslo, og da deres favorittlag Liverpool FC spilte den første av to semifinaler mot Roma i Champions League fikk Valle en vill ide.

– Hvis Liverpool kommer til CL-finalen så sykler vi hele veien til Kiev, sa Valle. Så spurte han meg om jeg ville være med. Først sa jeg nei, for i så god fysisk form er jeg ikke i, sier Ryan.

– Så gikk det noen dager, og jeg klarte ikke å sove om natta fordi jeg tenkte på det her. Da klarte jeg til slutt ikke å si nei, og da Liverpool slo ut Roma var det bare å begynne å pakke sykkelen.

Tvalle ble stoppet av politiet. De ville ha 30 euro fordi han så på mobilen mens han tråkket. Da de

Tormod Valle ble stoppet av politiet i Tyskland. De ville gi han 30 euro i bot fordi han så på mobilen mens han syklet. Da politiet fikk høre om turen slapp han unna. – Helt sikkert fotballfans, skriver sykkelkameratene på Facebook.

Foto: Walk on Bike on

Sykler uten finalebillett

Alta-duoen har som mål å nå fram til finalebyen før avspark, men supporterne fra Alta innrømmer at opplevelsen fra sykkelturen er like viktig som de 90 minuttene som skal spilles i Kiev 26. mai.

– Det å være i byen under finalen etter en sånn sykkeltur vil være en fantastisk opplevelse i seg selv, sier Ryan, for duoen har ikke finalebilletter. Noe som kan bli en stor utfordring.

Tormod Valle og Liverpool-skjerfet

I sammenheng med turen duoen også valgt å gjøre den til et reisebrev-prosjekt. – I tillegg til å være Liverpool-fans, så er vi begge glade i å sykle og reise rundt i verden, sier Ryan. Duoen har opprettet kontoen «Walk On Bike On» på Facebook og Instagram hvor de deler sine opplevelser.

Foto: Knut Petter Ryan

Det er plass til rundt 63.000 tilskuere på finalestadion. Liverpool FC fikk 16.626 billetter til kampen.

Ifølge aftensposten.no koster en billett på svartebørsen minst 20.000 kr. Velger man å fly i stedet for å sykle og bo på hotell kan regningen komme på 50.000 kr for en finalehelg.

– Klarer man å snappe opp en billett så vil det være en vanvittig bonus, sier Knut Petter om billettprisene.

Knut Petter "KP" Ryan

Liverpool-skjerfet er med på turen, og det er finalen mellom Liverpool og Real Madrid som er den store gulroten for kompisene, men turen i seg selv er det viktigste for Valle og Ryan.

Foto: Walk on Bike on
Knut Petter "KP" Ryan

På turen gjennom Europa møter altaværingene også på nye bekjentskaper.

Foto: Tormod Valle

Ikke en klassisk ferietur

Det er nok veldig få Liverpool- og Real Madrid-supportere som velger sykkel som transportmiddel til finalebyen i Ukraina. Duoen har fått høre fra folk på landeveien at å sykle den ruta de har startet på kan bli veldig vanskelig å fullføre.

En ukrainsk mann de møtte på Kiel-ferga sa at sykling øst for Polen bare var noe man kan glemme, for veien og sikkerheten ikke er tilpasset syklister.

 Knut Petter "KP" Ryan

Liverpool-supporterne fra Alta har brukt Google-maps som ruteplanlegger så langt. Det har ikke bestandig vært like heldig. – Innimellom setter dem oss ut på skogs-, traktor-, grus- og alle slags veier som syklene våre ikke er laget for.

Foto: Tormod Valle

Da NRK snakket med dem var de ved en landsby utenfor Berlin i Tyskland. Her har også tilbakemeldingene vært at dette ikke er en tradisjonell sykkelferierute.

– Dem rister på hodet og synes vi er dum, men synes også det er morsomt, sier Ryan.

Selv om de ikke får oppmuntrende reaksjoner på landeveien, så angrer de ikke.

– Jeg tror at om man planlegger det her i god tid, så gidder man ikke å prøve engang. Man må bare kaste seg i det, og gjøre det beste ut av hver situasjon, sier Ryan.

Knut Petter "KP" Ryan

Det er camping på ledige plasser på veien som gjelder for Knut Petter Ryan og Tormod Valle. De har merket at det er litt tettere mellom husene i Europa enn hjemme i Norge.

Foto: Tormod Valle
Frokosten til duoen består av svært mange kalorier.

Det koster mange kalorier å sykle rundt 100 km hver dag. Dermed blir frokosten av og til av det mer kreative slaget.

Foto: Walk on Bike on