Hopp til innhold

Totalforbud på kort varsel – bransjen reagerer på at de aldri ble hørt

Ingen tok seg tid til å høre på de profesjonelle dronebrukerne før luftrommet i Vest-Finnmark ble stengt. Nå reagerer de på at Forsvaret får ture fram.

Drone

FORBUDT: Fjernstyrte droner med kamera er verktøy for utbyggere, kraftselskaper og medier. Men i Vest-Finnmark får de ikke jobbe som normalt når Forsvaret øver.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Anders Martinsen er daglig leder i UAS Norway, som organiserer brukerne av droner.

Han reagerer på at luftrommet over det meste av Vest-Finnmark plutselig ble stengt i ekspressfart – av hensyn til en militærøvelse som har vært kjent i månedsvis.

Anders Martinsen

Anders Martinsen

Foto: UAS Norway

Søknaden fra Forsvaret kom til Luftfartstilsynet først mandag 20. februar. Onsdag hadde tilsynet laget en ny forskrift. Fredag ble pressemelding om saken publisert på Forsvarets nettside, og tirsdag trådte forbudet i kraft.

– Forsvaret har sine behov. De er udiskutable. Men vi er overrasket over at det blir innført totalforbud i mer enn to uker i et område som er like stort som hele Østlandet, sier Martinsen.

Norgesrekord?

Han mener det ville blitt ramaskrik om myndighetene gikk fram på samme måte sørpå for å ekskludere en hel næring og sette den på bakken.

– Vi er vant til å bli tatt med på alle høringer, men har det ikke vært høring i det hele tatt. I løpet av 48 timer er søknaden ferdig behandlet og publisert. Det tror jeg er ny norgesrekord.

Han viser til dokumenter der det heter at det ikke er tid til en høring, og at dette uansett er «åpenbart unødvendig».

– De burde invitert bransjen til å fine løsninger som ivaretar alles behov, sier Martinsen. Han stiller seg tvilende til at det er nødvendig å forby flyvninger i tettbygde strøk under øvelsen.

Tvilsom maktposisjon

Martinsen forventer at profesjonelle dronebrukere blir tatt seriøst. Entreprenører, kraftselskaper og medier er bare noen av dem som har behov for å inspisere og fotografere fra lufta.

– Hvis et energiselskap får en feilmelding, kan de ikke rykke ut med droner. De må søke Forsvaret først. At militære skal bestemme over sivilt luftrom i fredstid, er noe jeg stiller meg undrende til, sier Martinsen.

Droneforbud finnmark

I dette området blir all bruk av droner forbudt før og under øvelsen Joint Viking. Bransjeforeningen mener saken er tvilsom av mange grunner.

Ikke minst mener han det er betenkelig at mediene skal be Forsvaret om lov til å dokumentere samfunnet.

Luftfartstilsynet har ikke vært tilgjengelig for kommentar tirsdag kveld.

– Reelt behov

Ivar Moen er talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter. Han sier droneforbudet er nødvendig av hensyn til flysikkerheten under øvelsen.

– Forsvaret bruker helikoptre, jagerfly og transportfly. Det er årsaken til at vi har etablert restriksjoner. Vi setter sikkerhet foran alt annet. Vi har fremmet et behov som er reelt, sier Moen.

Forbudet trer i kraft over en uke før selve øvelsen starter, men det skyldes at det er mye personell som skal inn i området, sier Moen.

Han understreker at det er mulig å søke om unntak fra forbudet, og forsikrer at slike søknader blir behandlet raskt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark