NRK Meny
Normal

Tor-Even var døden nær etter grov vold: – Rettssaken var helt jævlig

Mer enn ett år etter at Tor-Even Mikalsen svevde mellom liv og død som følge av brutal vold, er noen dømt for forholdet.

Voldsofferet Tor-Even Hansen Mikalsen

Alta-gutten Tor-Even Mikalsen ble utsatt for vold i Alta sentrum natt til 1. nyttårsdag 2016.

Foto: Privat

Overfallet på Tor-Even Mikalsen har vært blant voldstilfellene som har skapt mest medieoppmerksomhet i Finnmark det siste året.

Nyttårsaften 2015/2016 ble han brutalt slått ned og banket opp utenfor Studenthuset City i Alta.

Mikaelsen ble sendt med ambulansefly til Tromsø. Der fikk han hjertestans flere ganger. Det holdt på å gå virkelig galt.

Politiets håndtering av saken har fått kritikk. Politistudenter ble satt til å etterforske volden, som antas å ha mellom 50 og 100 vitner. Bare fire vitner ble avhørt, og politiet henla saken som følge av «bevisets stilling».

Deretter beordret statsadvokaten at Mikalsens sak skulle gjenopptas, etter at hans advokat klaget på henleggelsen.

Nå er en av de to som Mikalsen har utpekt som gjerningspersoner dømt.

– Jeg har vært redd for å møte gjerningsmennene. Rettssaken var helt jævlig, det verste jeg har vært med på, beskriver han til NRK.

Voldsoffer Tor-Even Hansen Mikalsen på sykehus

Tor-Even Mikalsen er fortsatt usikker på om han kan jobbe i framtiden. – Jeg håper jeg det, men det er vanskelig å si. Jeg har fått innvilget uføretrygd, sier han.

Foto: Privat

Begge må betale

Mikalsen har forklart at han ville stoppe en konfrontasjon mellom to gjenger. Etter å ha roet ned situasjonen, ble han slått ned bakfra med slag i bakhodet.

Han falt i bakken, og svimte av. I halvsvime reiste han seg opp, forsøkte å forsvare seg og slo etter gjerningsmennene. Han bommet med flere meter.

Da han igjen falt i bakken, skal noen ha gått løs på Mikalsen med spark og slag. Retten har ikke funnet bevist hvem som gjorde sistnevnte.

I dommen kommer det fram at to personer sto tiltalt for volden. Aktor og bistandsadvokat la ned påstand om at begge måtte dømmes, men én ble frikjent som følge av rimelig tvil.

Den dømte, en mann i 20-årene, må i fengsel i seks måneder. Begge tiltalte må betale erstatning på 11.500 kroner, og oppreisning på 70.000 kroner.

Tor-Even Hansen Mikalsen og datteren

Tor-Even Mikalsen har ei datter på tre år, og en sønn på fem. Det er først nå nylig han får lov til å ha ungene alene, på de gode dagene.

Foto: Privat

Rammet for livet

Mikalsen ble ufør etter den skjebnesvangre dagen. Han sliter med krampeanfall, og har mye ondt i hodet. Han har også fått diagnosen posttraumatisk stress (PTSD).

– Det er utrolig godt å endelig få vite hva som skjedde. Jeg har ventet lenge på dette, nå er det endelig ferdig, sier han.

Selv om Mikalsen har lært seg å kontrollere anfallene, kommer de fortsatt. Og den intense hodepinen – og medfølgende sterke medisiner, gjør hverdagen tung. Han har hjemmehjelp daglig.

– Alt er nytt. Jeg må hele tiden planlegge, og i starten fikk jeg ikke ha ungene mine alene. Jeg er vant med å være aktiv, spille fotball og innebandy. Nå har det blitt et helt nytt liv, sier Mikalsen.

Natt til 1. nyttårsdag ble altagutten et av Finnmarks mange utelivsvoldsofre. Og på sykehuset fikk han hjertestans.