Hopp til innhold

Toppspillerens beste tips: – Lek med ballen

Damer fra Finnmark har ikke noen særlig tradisjon for å spille på øverste nivå i norsk toppfotball. Men det er noen som har klart å trenge seg gjennom nåløyet.

IK Grand-spiller Tonje Pedersen

TALENT: Fotballspiller Tonje Pedersen fra Finnmark spås en lysende karriere, og ble sist uke igjen tatt ut på U23-landslaget.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

– Det har ikke vært det letteste året, sier Tonje Pedersen, og forteller om en vanskelig leddbåndskade som holdt henne ute fra fotballbanen i to måneder.

Men, nå er fotballspilleren fra Finnmark tilbake på banen, og denne uka fikk hun beskjed om at hun på ny er tatt ut til U23-landslaget.

Av de som spiller i Toppserien i dag er det nettopp Tonje Pedersen i Kolbotn som har flest kamper av spillerne fra Finnmark. Hun meldte overgang fra Grand/Bodø før denne sesongen. På tross av at den første sesongen i Kolbotn har vært litt preget av skader, ser hun lyst på fremtiden.

– Overgangen fra Grand har vært litt vanskeligere enn jeg hadde trodd. Jeg brukte litt tid til å finne meg til rette både på og utenfor banen. Så fikk jeg leddbåndskaden. Men nå begynner det å se bra ut igjen, jeg føler meg bra, sier 21-åringen som har kontrakt med Kolbotn ut 2016.

Få fra Finnmark på toppnivå

Pedersen har også spilt for Alta. Men hun er litt usikker på hvorfor det ikke er flere Finnmarksjenter på toppnivå.

Toppscorer damer i Finnmarksmesterskap i futsal

Kamilla Høybakken (t.h.) som nå spiller for Medkila, smiler her etter å ha blitt toppscorer for damer i Finnmarksmesterskapet i futsal i 2014.

Foto: Privat.

– I Alta var det mange som kunne klart det hvis de hadde satsa. Nå ser vi Kamilla Høybakken som akkurat har gått til Medkila, så det er muligheter. Men hvorfor det er så få som når opp er jeg litt usikker på.

Pedersen har allerede spilt kamper for U23-landslaget før hun nå ble tatt ut på nytt, men på spørsmål om spill på A-landslaget svarer hun følgende:

– Det er ikke der fokuset mitt ligger. Det hadde vært morsomt hvis det skjer i fremtiden, men nå fokuserer jeg bare på å komme meg tilbake til der jeg var før skaden.

Pedersen er klar på at det viktigste for unge spillere er å ha det gøy.

– Lek med ballen. Det er det jeg alltid har gjort, og det er det morsomste som finnes.

– Du må spille med guttene så lenge du har fysikk til det. Det går mye fortere og du får mer igjen for det.

Elle Marja Heatta

– Gener er viktig

Elle Marja Heatta, som er tidligere toppspiller for Asker, tror genene spiller inn på om man blir god eller ikke.

– Man trenger gode gener for å lykkes. Det viktigste er at du har det i hodet, at du har det som trengs i forhold til å trene nok og at du er villig til å ofre mye, sier Heatta.

I løpet av sin karriere i Toppserien spilte Karasjok-jenta 50 kamper og fikk med seg to NM-gull med Asker, i 2000 og 2005. Det er gullet i 2005 hun er mest fornøyd med.

Asker feirer NM-gull i 2005

Elle Marja Heatta (nr. 6 foran f.v) jubler sammen med Asker etter NM-gull i 2005

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det var veldig gøy. Det er det kuleste man kan oppleve, for stemningen er så god. Men det er hverdagen med alle treningene med lagvenninnene mine som var det aller morsomste med fotballkarrieren, sier Heatta.

Hun sier selv at hun ikke var den spilleren med det største talentet, men at hun i stedet hadde andre ting å spille på.

– Jeg hadde utholdenhet og ga aldri opp. Jeg var innom A-landslaget, men var egentlig aldri god nok for det. Men jeg var en lagspiller som trente veldig mye, en stayer.

I Asker hadde Elle med seg søsteren sin, Anne Maddji Heatta, på laget.

– Vi konkurrerte begge om å spille venstreback. På den tiden hvor vi konkurrerte fikk hun en korsbåndsskade, så da var hun ute. Etter det tror jeg ikke hun egentlig kom ordentlig tilbake igjen. Men vi trente sammen et par år, og det var utrolig hyggelig, selv om det var litt rart å konkurrere med søsteren sin, sier Heatta.

Omskolert

Mot slutten av karrieren ble Heatta omskolert fra venstreback til midtstopper, noe som fikk en positiv innvirkning på siste del av karrieren hennes.

– Det var en av årsakene til at jeg ble tatt ut på A-landslaget. Jeg var en litt utypisk midtstopper, kjempeliten, og hun jeg spilte sammen med som midtstopper var ikke særlig høyere enn meg. Men vi utfylte hverandre. Det er også en enklere posisjon å spille enn venstreback, som er en av de vanskeligste posisjonene tror jeg, i hvert fall hvis du skal være med både offensivt og defensivt.

Måtte legge opp

I 2003 pådro Heatta seg en alvorlig kneskade, som hun sleit med resten av karrieren. Hun klarte å spille to sesonger til, men etter det sa det stopp.

– Egentlig så var det ikke noe jeg hadde lyst til å gjøre. Etterhvert var likevel kneet mitt så dårlig at det var ikke mulig å fortsette, rett og slett.

Elle Marjas beste tips for å få best mulig utvikling er å spille med guttene så lenge som mulig.

– Du må spille med guttene så lenge du har fysikk til det. Det går mye fortere og du får mer igjen for det. Når man er i 14-15-årsalderen kan overgangen til å spille med A-lag være veldig stor. Da må du være litt tålmodig, du er kanskje ikke helt klar for det psykisk og da er det best å vente litt. Du må ikke ha hastverk, er Heattas råd til kommende kvinnelige fotballproffer.

Bra utvikling

Vidar Johnsen med Roger Finjord

Vidar Johnsen (t.h) har troen på fotballspillere fra Finnmark i fremtiden. Her sammen med landslagssjef Roger Finjord FOTO: Privat

I dag er det kun to spillere fra Finnmark i Toppserien. I tillegg til Tonje Pedersen, som spiller for Kolbotn, spiller Kamilla Høybakken fra Porsanger for Medkila.

Vidar Johnsen som jobber med spillerutvikling i Finnmark Fotballkrets, er til tross for få toppspillere fra Finnmark nå, optimistisk for fremtiden til kvinnefotball i Finnmark.

Denne helga skal et finnmarkslag for første gang spille semifinale i fotball-NM. I dag tar jentelaget til Bossekop i mot Stabæk på hjemmebane i Alta.

– Vi har hatt få toppserielag i nord, med unntak av Fløya og Medkila som er fra samme region. Men jeg mener at vi har spillere som holder toppnivå, og jeg tror også at vi får spillere i årene framover som kommer til å nå langt, sier Johnsen, og legger til:

– Jeg har tro på at vi kommer til å lykkes.

Cecilie Gjennestad i duell

Tidligere toppspiller fra Finnmark Cecilie Gjennestad i duell.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Christine Bøe Jensen i kamp for Kolbotn

Christine Bøe Jensen fra Finnmark i kamp for Kolbotn.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / NTB scanpix

Og for tiden er det er en positiv utvikling i damefotballen i Finnmark. I hvert fall hvis man sammenligner med hvordan det så ut for 10-15 år siden.

– På begynnelsen av 2000-tallet hadde vi kanskje bare ett eller to damelag, nå har vi opp mot ti. Det har kommet signaler om at det kommer flere de neste årene. Så utviklingen til damefotballen i Finnmark er bra. Det leveres bra i yngre årsklasser også, blant annet BUL, sier spillerutvikler Vidar Johnsen.

– Det ser lyst ut. Jeg syns klubbene jobber bra, og det er jo der utviklingen skjer, sier Johnsen.

– Du må ha nok utfordringer over tid, og glede med det du driver med. Du må ønske å spille masse fotball. Hvis du har det ønsket, så har du også noen av ferdighetene allerede i bagasjen.

Roger Finjord

FINNMARKING: Roger Finjord er ny landslagssjef etter Even Pellerud.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix