NRK Meny
Normal

Blir advart mot ensidig trening, men Charles (15) vil kun bli skytterkonge

Charles Andreas Wahl sluttet tidlig med både fotball og håndball for å bli best i skyting. Det kan få konsekvenser senere i karrieren, mener toppidrettslærer.

Charles Andreas skyter

15- åringen skyter hver torsdag sammen med Alta- skytterlag. Det har han gjort siden han vare ni år gammel. Det gikk ikke mange år før skyting ble det viktigste.

Foto: Julie Groseth / NRK

Charles Andreas Wahl var bare 9 år da han startet med skyting. Han har prøvd både langrenn og fotball, men da han var 12 år gammel, valgte han å slutte med de andre idrettene for å drive med skyting.

– Jeg gikk lei de andre idrettene. Det er gøy å være alene, da presterer jeg bedre, sier han.

Charles Wahl

Charles Andreas Wahl trener tre til fire ganger i uken.

Foto: Julie Groseth / NRK

– Unngå spesialisering

Å spesialisere seg tidlig kan få motsatt effekt av det 15-åringer håper på, nemlig å bli best. Toppidrettslærer ved Alta videregående skole og skiløper Daniel Strand sier det er viktig å trene allsidig i ungdoms- og pubertetstiden.

– Tidlig i tenårene er man i en gullalder når det gjelder utvikling, både koordinasjon, styrke og utholdenhet. Hvis du velger å spesialisere deg på én idrett, blir ikke treningen så bred som den burde være. Da får man for dårlig basis for å kunne trene nok spesifikt når man blir eldre og bør spesialisere seg.

Daniel Strand

Daniel Strand er også langrennstrener.

Foto: Privat

Vil bli best

I dag konkurrerer den unge skytteren i klassen eldre rekrutt. På nyåret skal han konkurrere i juniorklassen, men han har allerede begynt å trene med de andre juniorskytterne. Charles har allerede vunnet mange konkurranser.

– Jeg har vunnet en del konkurranser når jeg var på mitt aller beste for noen år siden, da det ikke var så mange å konkurrere mot, sier han.

Charles tror konkurransen vil bli hardere når han blir juniorskytter på nyåret, men trener hardt for å bli best. Han håper all treningen vil få utslag når han skal konkurrere mot veteranene.

– Jeg har lyst til å bli skytterkonge. Når jeg kan skyte mot dem, kanskje jeg klarer det, sier 15- åringen.

Må ta et valg

Man skal altså ikke spesialisere seg når man er ung. Likevel mener læreren at man på et tidspunkt må ta et valg for å kunne kjempe i toppen.

– I løpet av den tiden man går på videregående bør man ta et valg om hvilken idrett man skal satse på. Når man er rundt 17–18 år, trenger man flere treningstimer for å bli best, sier Strand.

Generelt synes han det er uheldig at utøvere har spesialisert seg i tidlig alder, noe han ser fra tid til annen som lærer på langrennslinja.

– Det blir for sårbart. Lykkes man ikke helt, og kanskje må ta en pause på grunn av sykdom, får man avbrekk. Da har man ikke noe å falle tilbake på, og risikoen for å slutte med idretten i sin helhet blir større, forklarer Strand.

Selv om den unge skytteren Charles Andreas Wahl valgte å spesialisere seg i tidlig alder, mener han å fortsette i lang tid fremover.

– Jeg tror det blir skyting resten av livet. Det er det jeg synes er morsomst her i verden, sier han.