Tommy Wirkola: – Nå kan Hollywood komme til Norge

Regjeringen satser nå på å lokke filmproduksjoner til Norge med skatte- og avgiftslettelser, og innfører insentivordning fra 2016.

Tommy Wirkola

HOLLYWOOD TIL FINNMARK: Regissør Tommy Wirkola er positiv til at regjeringen innfører en insentivordning for film.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Regjeringen innfører en insentivordning for film fra 2016, opplyste kulturminister Thorhild Widvey (H) da hun la fram filmmeldingen.

Norge skal bli et attraktivt innspillingsland for utenlandske produksjoner, mener regjering og peker på at flere store filmproduksjoner har vært lagt til utlandet som følge av høyt kostnadsnivå og manglende insentivordning.

– Et stort skritt

– Det er veldig, veldig bra å få en insentivordning på plass, sier den Los Angeles-baserte regissøren Tommy Wirkola.

Thorhild Widvey

Kulturminister Thorhild Widvey (H).

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Størrelsen på insentivordningen kommer i statsbudsjettet, og den skal ikke gå på bekostning av de øvrige tilskuddsordningene.

Ifølge filmmeldingen vil målet være å sikte mot et europeisk nivå når det gjelder størrelsen på ordningen, noe som ligger på rundt 20 prosent skatte- og avgiftslettelser.

– Det er et stort skritt når det gjelder å få utenlanske produksjoner til Norge, og også beholde norske filmer, som ofte blir laget i utlandet, sier Wirkola.

Filmet på Island

Wirkola valgte selv å legge store deler av produksjonen av Død Snø 2 til Island.

– Hvis ordningen hadde vært på plass da dere planla denne filmen, hadde du valgt å filme i Norge da?

– Nå vet jeg ikke størrelsen på insentivordningen som skal innføres, men i teorien så hadde vi nok gjort det. For det var det at vi fikk 20 prosent tilbake på alle utgiftene våre som gjorde at vi valgte Island. Man kunne ikke engang sammenligne norske priser med det vi fikk på Island, hvor det var sykt mye billigere, sier Wirkola.

– Så hvis Norge klarer å konkurrere med det, så ville vi trolig valgt Norge.

Død Snø

Fra innspillingen av Død Snø.

Foto: Filmweb

– Norge er «in»

Tommy Wirkola som er fra Alta i Finnmark, har regissert filmer som Kill Buljo, Død Snø og Hollywood-hiten Hansel & Gretel. Han tror Norge kunne vært egnet som filmland.

– Norge er jo veldig in for tiden. Både når det gjelder skuespillere og regissører og forfattere. Det har aldri vært større fokus på Norge og norske historier. Og hvis dette nå blir en realitet, så kan det åpne for enda mer Norge-fokus. Alle i Hollywood vet jo at norge er et fantastisk vakkert land, og hvilke muligheter det ligger for spektakulære locations.

– I og med at det er flere norske regissører og folk som jobber i LA nå for tiden, så tror jeg veien er enda kortere til å bruke Norge som innspillingsland.

– Ja, tror du det er sannsynlig at det kan komme en stor Hollywoodproduksjon til for eksempel Finnmark?

– Ja, absolutt. Jeg planlegger et vikingprosjekt en gang i fremtiden, og hvorfor ikke legge det til Nord-Norge, der vi virkelig har spektakulær natur.

Det foreslås å etablere en filial av Norsk filminstitutt i Bergen som får i oppgave å forvalte insentivordningen.