Hopp til innhold

Tok barna med på festival: – Barn kan ikke forskånes fra verden

Nina Giselsson Mannsverk tok med seg alle fire barna på festival. Hun mener det er viktig å kombinere mammalivet med den hun er. Kampanjeorganisasjonen AV-OG-TIL, mener den balansen er utfordrende.

Mannsverk

Nina Giselsson Mannsverk sammen med sine fire barn: Thea, Odin, Kida og Sia. Familien var fem av omtrent 100 som jobbet som frivillige på Sørøyrocken. Barna jobbet med renhold og sørget blant annet for at toalettene var i orden. Selv trivdes de veldig godt på festivalen.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Som på mange andre festivaler var det sene kvelder og alkohol på Sørøyrocken. Mannsverk sier de snakket mye om hvordan barna skulle forholde seg til overstadige mennesker før de reiste.

Mannsverk

Nina Gisselson Mannsverk og sønnen Odin jobbet som frivillige ved festivalen i 5 dager.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Jeg tenker at barn ikke kan forskånes fra verden. Alkohol er noe de må forholde seg til og kanskje barna mine lærer å nyte alkohol på en vettig måte, istedenfor å gå på fylla, sier Mannsverk.

– Alt skal gjøres på barnas premisser

Daglig leder i AV-OG-TIL, Kari Randen, sier det viktigste man må tenke på når man tar med seg barn på et område hvor det finnes overstadighet, er at barna må føle seg trygge. Hun tror ikke at barn som deltar på festivaler får et sunnere forhold til alkohol.

Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL

Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL, sier at det som kan oppleves som ok for et barn, ikke nødvendigvis det for de andre.

Foto: Irene Sandved Lunde/Bård Gundersen / AV-OG-TIL

– Det er nok sånn at unger som har sett voksne drikke og er mye sammen med voksne, de lærer å drikke. De lærer ikke nødvendigvis å drikke fornuftig. Det som har noe å si for hvilke alkoholvaner ungene våre får, er at vi voksne er tydelig på grenser, sier Randen.

AV-OG-TIL er en kampanjeorganisasjon for alkovett.

Mannsverk tror mange voksne lever et dobbeltliv.


– Alt skal gjøres på barnas premisser i dag. Det er kun «hoppe-loppe-land» og lignende ting som skjer i ferier, og så drar foreldrene på egen ferie der de kan kose seg. Det er ikke en måte jeg har lyst til å oppdra mine barn på. Jeg vil kombinere den jeg er med mammalivet, sier Mannsverk.

Ikke redd for at barna drikker alkohol

Sørøyrocken profilerer seg som en festival for hele familien. Festivalsjef Nikolaj Gloppen, sier det alltid har vært unge mennesker ved festivalen.

– Sørøyrocken ble startet av ungdom og skulle være et tilbud for ungdom. Vi ønsker dermed å fortsette med det på en sunn måte, sier Gloppen.

Festivalsjef for Sørøyrocken

Sørøyrocken ble startet av ungdom i 2011. Her er festivalsjefen Nicolaj Gloppen.

Foto: KSENIA NOVIKOVA / NRk

Mannsverk sier hun fikk flest positive reaksjoner i løpet av festival-helgen, men at noen få reagerte på at barna var ute så sent og på et festområde.

– Hvis jeg hadde trodd at mine barn tok skade av å være her, hadde jeg aldri tatt de med. Barna er det kjæreste jeg har.

Ungene mine får ikke gå i godteskapet uten å spørre heller. Så nei, jeg er ikke redd for at de drikker alkohol her.

– Jeg trenger ikke å få aksept, eller at hele verden skal gjøre som jeg gjør. Jeg må stå inne for det jeg gjør, vite at det er sikkert og verdifullt for mine barn, avslutter Mannsverk.