NRK Meny
Normal

To år uten stigebil - må leie lift privat for å gjøre jobben

Brannvesenet i Hammerfest har vært uten stigebil i to år, og må leie lift om de skal komme seg opp på høye bygninger. Det skaper en større risiko for folk og mannskap enn nødvendig.

Lift med brannmannskap

Brannmannskapene i Hammerfest kommune må leie lift privat for å komme seg opp på høye bygninger. Når is skal fjernes går det fint, men hvis det begynner å brenne er det mer problematisk, mener brannsjefen Arne Myrseth selv.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Det innrømmer brannsjef i Hammerfest Arne Myrseth selv. Ikke siden en storbrann i februar 2014 har brannvesenet i kommunen hatt utstyr for å komme seg i høyde operativt.

– Det er et alvorlig forhold, som vi i kommunen tar veldig alvorlig og jobber med. Det vurdres om man skal kjøpe nytt eller reparere den gamle, sier Myrseth.

For brannmannskapene er det viktig å komme seg opp i høyden spesielt fordi man ofte lager hull i takene, for å få ut varme og giftige gasser. Det gjør redningsarbeidet lettere, får ned varmen, og øker sjanene for at folk inne i huset overlever.

Ansatte bekymret for økt risiko

Før 2014 hadde kommunen stigebil helt siden 60-tallet, og derfor stiller nå de ansatte spørsmål til brannsjefen om hvordan man kan godta at risikoen både for mannskap og folk i kommunen skal være høyere nå.

– De ansatte påpeker til meg at hvis det blir brann i et stort hus så blir vi stående å se på at det går galt. Det er jo en forferdelig situasjon for en brannmann, spesielt når man har hatt det i orden tidligere, sier Myrseth.

Men han mener han har gjort det han kan for å få dette i orden ved å gjennomføre analyser, og krav til bestilling av nytt utstyr.

– Det formelle fra oss har vært klart siden høsten. Tilsynelatende var vi klar da, men jeg vet ikke hvorfor ikke skjer noe, sier brannsjefen.

Stor investering

– Det er en stor investering, vil tro det ligger rundt ti millioner kroner for en ny bil. Så det er store summer, sier Myrseth som sier at han og mannskapet har forståelse for at det er en stor beslutning, men:

– Mannskapet aksepterer ikke at man ikke får en god tilbakemelding om hva som er status, og det krever de fra meg nå, sier Myrseth som av den grunn ikke er fornøyd med sin egen jobb.

Kommunen: – Lagt på is

Kommunalsjef for kultur og samfunn Geir Nesse sier at det ikke er noe forskriftsmessig krav om å ha høyderedskaper i Brannvesenet i kommuner, men at dersom man har høyderedskap, slik som Hammerfest, må dette holdes ved like.

– Det skulle egentlig inn i budsjettet for 2016, men på grunn av usikkerhet rundt endringer i eiendomsskatten har det blitt lagt på is, sier han.