Tjente 120 millioner kroner i Russland ifjor - i år ble han utestengt

Ølen Betong i Murmansk tjente 120 millioner kroner før skatt ifjor. Nå er selskapet gjeldfri og klar for nye storkontrakter. Men direktør Atle Berge ble utvist fra Russland tidligere i år og er usikker på om han skal satse videre i landet.

Atle Berge i Ølen Betong

LØNNSOMT. Atle Berge har grunn til å smile. Ølen Betong i Murmansk fikk et formidabelt overskudd i 2015. 900 millioner rubler før skatt.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Selskapet er i en veldig god situasjon, og jeg tør å si at selskapet er veldig godt organisert. Nå jobber vi for å være forberedt til nye store prosjekter, sier direktør Atle Berge, og føyer til:

– Det er dette enkelte ikke ønsker vi skal være med på.

13 millioner i utbytte og null gjeld

I starten av juni ble Atle Berge utvist fra Russland i ti år uten at det har kommet noen offisiell forklaring på dette, men mange, inkludert Berge selv, tror det kan være folk som ikke vil at han skal få flere store kontrakter i Russland. Saken har av blant andre Innovasjon Norge vært beskrevet som et alvorlig tilbakeslag for norsk-russisk næringssamarbeid. Betongbedriften er en av de mest vellykka norske satsingene i Russland det siste tiåret, og saken skremmer andre bedrifter fra å satse.

Men i disse dager kan Berge smile hele veien til nettbanken, hvor han kan se at kontantene vokser på russisk konto med rente på mellom 10 og 13 prosent. Totalt har selskapet nå bokført eiendeler for mer enn 1,3 milliarder rubler, og ifølge Berge er det reelt sett mer verdi i anlegget.

Lar dere alle verdiene ligge i Russland eller tar dere penger til Norge?

Ølen Betong i Murmansk

Atle Berge har vært utvist fra Russland siden juni. Han er ikke ventet inn på kontoret i Murmansk med det første.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Vi har tatt utbytte på 13 millioner kroner til Norge, og når vi får fullt oppgjør må vi tenke oss litt om. Da vil vi se om vi tar mer til Norge eller om vi skal reservere dette for kommende utbygginger og reserver i Russland, sier Berge.

I tenkeboksen om fremtiden

Utvisningssaken gjorde at Berge ble veldig redd for hva som ville skje med verdiene i Russland, men fordi ingenting har skjedd har han blitt mer avslappet.

Ølen betong i Murmansk

Det har vært drift 24 timer i døgnet seks dager i uka for å få en så lønnsom drift som Ølen Betong kan vise til i 2015. Også 2016 blir et bra år.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Hvis det var slik at vi var livredde for at pengene ville forsvinne ville vi tatt dem til Norge, og så fikk vi heller gi tilbake ved behov, sier Berge.

For han satser videre trass usikkerheten og ulempen med å ikke være til stede i Murmansk. Nytt utstyr for 60-70 millioner rubel kommer fra Finland i høst, og et nytt testsenter har kommet på plass for å utvikle nye produkter.

– Det er med tanke på ting som kan skje om ett år, sier Berge.

Om han da fortsatt satser i landet gjenstår å se.

– Vi kunne tømt kassa, men hva vi gjør videre må vi finne ut av i høst.