Tjener ikke på kommunesammenslåing

Hasvik kommune bør ikke slås sammen med andre kommuner, det viser en ny konsekvensutredning.

Sørøya i Hasvik

Sørøya i Hasvik kommune.

Foto: Leif Hatland

Samtlige kommuner i Finnmark har sagt ja til å starte utredningen av hva en kommunesammenslåing vil bety.

Hasvik kommune har allerede fått sin konklusjon, en utredning de har fått gjort sammen med de ni andre øykommunen i landet.

Eva Husby

Ordfører i Hasvik, Eva Husby.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ordfører, Eva Husby, er ikke overrasket over konklusjonen.

– Det er veldig lite å spare på det samfunnsøkonomisk, avstandene blir jo ikke mindre uansett hvilken kommune man blir slått sammen med. Vi ser også at innbyggerne tjener veldig lite på en sammenslåing, sier hun.

Sa nei til alle invitasjoner

I Hasvik var de aldri interessert i noen samtaler med de andre kommunen i fylket. De var overbevist om at en kommunesammenslåing ikke egner seg for en kommune med kun fergeforbindelse. De sa derfor nei til alle innbydelser.

– Vi legger ikke skjul på at vi kanskje har vært litt egenrådig. Vi følte at vi ønsket å få konsekvensutredningen med fakta på plass, før vi tok stilling til hva vi gjør videre, sier hun.

Debatterer kommunereformen

I neste uke skal Husby til Alta og treffe alle de andre kommunene for å fortelle hva de har kommet fram til. På møtet, som arrangeres av fylkesmannen og kommunesektorens sentralforbund, skal det også diskuteres hvordan den nye kommunereformen vil slå ut i Finnmark.

Gunnhild Ingilæ Haukenes i Kommunesektorens organisasjon i Finnmark, mener møtet vil ha stor betydning for det som skal skje videre.

– Vi mener at dette vil bli den viktigste arenaen for debatt. Hva passer og hva passer ikke for kommunene i Finnmark? Så gjelder det å legge resultatet frem for Finnmarks representanter på Stortinget, sier Haukenes.