Tiltalt eks-ordfører: – Ville bare sikre behandling for kona

VADSØ (NRK): Lokalpolitikeren Bernt- Aksel Jensen i Vadsø sier at han satte av penger for å sikre sin kone behandling for Alzheimer. Aktor mener derimot han er skyldig i grovt økonomisk utroskap for 1,4 millioner.

Bernt-Aksel Jensen

Bernt- Aksel Jensen har havnet i strid om millionbeløp med sønnene til Anne Strifeldt, som han var gift med.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Jeg kjenner meg ikke igjen i tiltalen. Det er nokså absurd hele situasjonen, og veldig ubekvemt, sa Jensen i sin forklaring.

Jensen er tidligere ordfører i Nordkapp og leder nå Øst-Finnmark regionråd. I 2003 ble han samboer med en annen tidligere ordfører for Arbeiderpartiet, Anne Strifeldt i Vadsø. Hun fikk diagnosen Alzheimer i 2008, og de giftet seg to år senere. Senere ble han også hennes hjelpeverge.

Jens Bernhard Herstad

Aktor Bernhard Herstad

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Fulgte bare bankens råd

Ifølge tiltalen har Jensen brukt den demente konas penger i strid med hennes interesse. Han kjøpte først en ny bil, deretter en livsforsikring til 1,1 millioner der han selv var begunstiget.

I retten reagerte han på at den siste pengeplasseringen ble omtalt som en livsforsikring. Han oppfattet det bare som en smartere spareform. Det var banken som tok kontakt og anbefalte at paret flyttet pengene til et fond der de ville få bedre rente, forklarte Jensen.

Både aktor og dommer gravde i punktet der Jensen var satt opp som begunstiget, men han holdt på at han bare hadde fulgt råd fra banken om hva som var normalt.

Lars Magnus Kivijervi fra Nordea sa i sitt vitnemål at pengene ved et dødsfall ville gå direkte til Jensen – og utenom boet. Forsvarer ville vite om han brukte begrepet «utenom boet» også i samtalen med Jensen, men det kunne han ikke huske.

Kivijervi bekreftet at han hadde solgt inn spareproduktet som et fond, og ikke som en livsforsikring.

Penger til behandling

Motivet for plasseringen var ifølge Jensen å sikre seg at Anne hadde penger i bakhånd til behandling for Alzheimer – dersom det vitenskapelige gjennombruddet skulle komme.

– Det svenske miljøet rundt Karolinska hadde en vaksine som kunne stanse utviklingen av sykdommen og kanskje i neste omgang reversere den. Vi var optimistiske og håpefulle, sa Jensen.

Per Magne Kristiansen

Forsvarer Per Magne Kristiansen

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Bittert arveoppgjør

Anne Strifeldt døde av hjerneblødning i september 2013. I en sivil sak om arveoppgjøret er Jensen allerede dømt til å betale 1,9 millioner kroner til Strifeldts sønner. Det omfatter også pengesummene han er tiltalt for.

Hans forsvarer Per Magne Kristiansen mener likevel dommen fra lagmannsretten vil ha liten betydning, og at helt andre fakta vil komme fram i straffesaken.

Jensen selv mener det han hadde gjort etter konas død i ettertid beviste at han ikke ville tuske til seg penger.

– Pengene er aldri rørt. Alle verdien er på plass. Jeg kunne tatt ut pengene dagen etter. Jeg kunne fått overført huset også. Men det er ikke meg.