NRK Meny
Normal

Tilreisende kjøpte nesten like mange jaktkort som lokale rypejegere

Av 6700 jaktkort i Finnmark ble nesten halvparten solgt til tilreisende jegere.

Rypejakt

Det har vært et godt rypeår under årets småviltjakt i Finnmark, viser foreløpige fangsttall fra Finnmarkseiendommen.

Foto: Kristin Forland / NRK

– Flere jegere på jakt, godt vær og mer fugl i fjellet har gledet mange og gitt en flott jaktopplevelse denne høsten, sier Even Borthen Nilsen, utmarksforvalter i Finnmarkseiendommen (FeFo), i en pressemelding.

Even Borthen Nilsen

Even Borthen Nilsen.

Foto: FeFo

Per 7. oktober i år var det solgt 6700 jaktkort for småviltjakt i Finnmark. Det er langt flere jaktkort enn hele jaktsesongen 2014/2015.

Fordelingen viser at 3515 jaktkort ble solgt til jegere bosatt i Finnmark, og 3185 jaktkort ble solgt til tilreisende jegere.

– Økningen i jaktkortsalget er forventet. Den positive bestandsutviklingen i Finnmark, kombinert med ett magert år flere steder sørover i landet har gjort det ekstra attraktivt å ta seg en jakttur i Finnmark sier Nilsen.

Kraftige reaksjoner

Tidligere i høst, etter at årets rypejakt var skutt i gang, kom det sterke reaksjoner på et jaktlag med mange tilreisende jegere som hadde skutt over 200 ryper på en jakttur i Kautokeino kommune.

Bildet av fangsten ble publisert på Facebook, og selv om jegerne hadde holdt seg godt innenfor dagskvotene som FeFo har satt, skapte bildet debatt om jaktetikk og tilreisendes jaktmuligheter i Finnmark.

FeFo fikk også kritikk for sin kvoteregulering med tanke på de magre rypefangstene som har vært de siste årene.

Jaktlag felte over 200 ryper i Finnmark

Dette fangstbildet skapte reaksjoner på Facebook. Et jaktlag på sju personer med 14 hunder felte 219 ryper.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Kraftig økning

Fangsttallene per 7. oktober i år viser en kraftig økning fra forrige jaktår. I fjor ble det skutt 14.034 liryper og 5.882 fjellryper – til sammen 19.916 ryper.

Hittil i årets sesong er det tatt 21.798 liryper og 6.580 fjellryper – til sammen 28.378 ryper.

Av de solgte jaktkortene er 85 prosent aktivert for jakt så langt, og av disse er det rapportert om fangst fra 65 prosent.

Kautokeino er mest populær

Kautokeino er den mest populære kommunen for lirypejakt. Dit reiser de fleste tilreisende jegerne. Fjellrype og hare er det mest felt i Hasvik, Kvalsund, Måsøy, Nordkapp, Lebesby, Alta og Gamvik.

Når det gjelder skogsfugl er det en liten nedgang sammenlignet med i fjor. Det samme med hare og rødrev, mens gås er det felt noe flere av. Fangsttallene for disse artene er derimot langt mindre enn for ryper.

I samarbeid med brukergruppene ble det i et møte 15. oktober fastsatt sesongkvote på 150 ryper for snarefangere, og at rypejakta avsluttes 23. desember på Sørøya og øyene i Måsøy kommune.

Snarefangsten starter 1. november og varer til 15. mars.