NRK Meny
Normal

Tidligere kompanisjef: Fint med arbeidsplasser, men det gir ingen forsvarseffekt

Høyre-mann og tidligere kompanisjef i grensevakten Hans Hatle mener et nytt jegerkompani på Høybuktmoen ikke vil gi noe forsvarseffekt av betydning.

Montasje Hans Hatle og grensejegere

Grensejegerne kan ikke gjøre annet enn å gjemme seg på fjellet hvis vi blir invadert. Det mener tidligere kompanisjef Hans Hatle.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Det er hyggelig med et ekstra kompani, og man kan kanskje irritere en angriper litt ekstra med kompaniet. Men etter første trefning så er det klassisk sett ikke så mye igjen av et slikt kompani, sier Hans Hatle.

Regjeringen la fredag frem sitt forslag til langstidsplan for Forsvaret, og for Garnisonen i Sør-Varanger ønsker man et nytt jegerkompani med rundt 50 ansatte og 180 soldater. Kompaniet skal også få panserbrytende våpen, og luftvernraketter.

Psykologisk effekt

Hatle som har 14 år bak seg i forsvaret påpeker at den lille oppbyggingen som kommer nå er marginal sammelinget med nedbyggingen de siste 35 årene. Tidligere hadde

Thomas Nilsen

Russland vil ikke bry seg om et ekstra kompani i Sør-Varanger. Det mener Thomas Nilsen som er redaktør i The Independent Barents Observer. Han tror russerne bryr seg mye mer om hva Nato driver med i Baltikum.

Foto: Stian Strøm / NRK

Forsvaret Alta-bataljonen og Varanger-bataljonen, samt større mengder våpen på lager i fylket for å kunne mobilisere. Alt dette er nå borte.

– Vi har ikke forsvarsmessige kapasiteter i Finnmark over hodet, bortsett fra noen grensevakt-styrker som kan løpe til fjells og gjemme seg. De kan irritere omtrent som en mygg kan irritere en hest når den står på jordet, sier Hatle.

Han tror det kan gi en positiv psykologisk effekt for befolkningen å få mer militær tilstedeværelse, men han tror ikke folk flest forstår hvor lav forsvarsevne Norge har nå.

– En klok avgjørelse av regjeringen

Ordfører i Sør-Varanger Rune Rafaelsen er veldig positivt til at det nå ser ut til å komme et nytt kompani til kommunen.

– Som ordfører er det ikke min oppgave å rope etter militære investeringer, men det er bra at de vil være tilstede langs grensen. Det gir arbeidsplasser og skattepenger for oss, en klok avgjørelse av regjeringen, sier Rafaelsen.

Tidligere ordfører Cecilie Hansen i Senterpartiet vil ikke ha et mer aggressivt forsvar,

Rune Rafaelsen

Russland bryr seg ikke om et ekstra kompani i Sør-Varanger, men for Norge er det viktig, mener Rune Rafaelsen.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

men er også positiv til et nytt kompani.

– Det er bra ta man viser tilstedeværelse og signaliserer at det er et viktig området, sier Hansen.

– Russland bryr seg ikke

Ordfører Rune Rafaelsen tror ikke Russland vil ikke løfte et øyenbryn ovre opprettelsen av et nytt kompani:

– De moderniserer selv og et hvert land har rett til å modernisere forsvaret.

Hans Hatle mener vi er avhengig av at Nato faktisk kommer oss til unnsetning om det skulle være nødvendig. Opprettelsen av et nytt kompani tror heller ikke han russerne bryr seg om.

– Russland vet at vi ikke har kapasiteter her. Det Nato gjør i Baltikum er nok mye mer irriterende for dem, sier Hatle.

Det er redaktør i The Independent Barents Observer enig i:

– Russerne vil nok fortsatt se på denne grensen som et sted med brukbart lav spenning. De forsvarspolitiske bekymringene deres går mye mer på Nato-utvidelsen i sør.