NRK Meny
Normal

Tester beredskapen med storstilt øvelse i nord

Store hærstyrker er nå på vei fra Rena til Porsanger langs veinettet. Sammen med Heimevernet testes nå beredskapen i nord med en egen øvelse.

Joint Viking

Pansrede kjøretøy og tungtransport vil være på veinettet nordover under beredskapsøvelsen. Her under militærøvelsen Joint Viking.

Foto: Allan Klo

Hæren og Heimevernet tester beredskapen og har startet en storstilt beredskapsøvelse.

I forbindelse med øvelsen er Hærens Brigade nord satt i beredskap og flytter tropper langs vei fra Rena i Østerdalen til Porsanger i Finnmark. De startet på ferden nordover torsdag 15. oktober.

Dette innebærer kolonner med pansrede kjøretøy og tungtransporter, som flytter seg langs veinettet nordover.

– For Brigade Nord er det viktig å trene og øve systemene i hele Norge. Det å flytte styrker hurtig gjennom landet for å ta dem direkte inn i en øvelsessituasjon er i seg selv vanskelig og vi betrakter dette som en operasjon, sier brigadesjefen, brigader Eldar Berli.

Joint Viking

Her er kolonner med militære kjøretøy på veien i Porsanger under øvelsen Joint Viking sist vinter.

Foto: Allan Klo

Blir bedre rustet

– Vi skal under øvelsen trene på våre primære oppdrag, og skaffe oss mer erfaring og kunnskap rundt hvordan det er å operere i dette spesifikke øvingsområdet, sier sjef i HV-16, oberst Ole Kristian Karlsen i en pressemlding, og legger til:

– Øvelsen bidrar til at vi blir bedre rustet til å løse våre beredskapsoppgaver i Troms og Finnmark. Herunder forflytte styrker, sikre akser og objekter, koordinere med andre styrker, samt produsere et felles taktisk situasjonsbilde med Hæren.

Det vil også bli trafikk med tunge kjøretøy langs E6 fra Setermoen i Troms og frem til Garnisonen i Porsanger i Finnmark, fra ettermiddag fredag 16. oktober og utover lørdag. Her vil det være tung transporter med stormpanservogner, artilleri og andre pansrede kjøretøy.

Soldater i stjerneskinn under Joint Viking-øvelsen.
Foto: Synne Nilsson, Synne Nilsson/HV/Forsvaret

Ber alle være forsiktig på veiene

– Vi ber alle om å være forsiktige langs veiene og ikke ta unødige sjanser når de er i nærheten av kolonnene fra Hæren. Det er dårlig vær og dårlig sikt i Troms og det er definitivt tid for å ta frem refleksen. Vi skal gjøre det vi kan for å unngå farlige situasjoner underveis, sier Berli.

Det er i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett satt av penger til en beredskapsøvelse i Troms og Finnmark, og det er denne øvelsen som nå settes i gang.

Øvelsen er i utgangspunktet berammet til tidsrommet 15-20.oktober, men det er sannsynlig at enkelte berørte avdelinger ikke vil være ferdig og tilbake i leir før senere i neste uke.