NRK Meny
Normal

Tar ungdommen offline i skogen: Her finnes ikke mobildekning eller Facebook

– Jeg tror det er veldig sunt for dem å få en avstand fra distraksjonen fra TV og internett, sier Arne Liaklev, som arrangerer villmarksleir for ungdommer helt øverst i Pasvikdalen.

Ungdomsleir i Pasvik

OFFLINE: Ungdommene fikk lov å kjøre hundespann, prøve leirdueskyting, bygge leir og padle i kano.

Foto: Michael Miller

Dypt inne i villmarken i Pasvikdalen ligger Ellentjern. En liten klynge av hytter ligger tett til skogkanten ved bredden av innsjøen. Det er en rolig og idyllisk stemning – helt avkoblet det moderne samfunnets raske tempo og krav til tilgjengelighet.

Her finnes ikke strøm eller trådløst internett. Fasilitetene er grunnleggende og umiskjennelig rustikk.

Denne helgen har 45 ungdommer mellom 12 og 16 år tilbragt her helt øverst i Pasvikdalen, halvannen times kjøretur fra Kirkenes og omkranset av Finland og Russland, for å leke og lære i skogen.

Etablerte leiren selv

Leirdeltakerne har kommet fra hele Sør-Varanger for å delta på villmarksleiren, som legger vekt på positive interaksjoner med naturen.

Leirdeltakerne får først i oppgave å etablere leiren, før en hektisk timeplan over to dager starter: Leirdueskyting, fisking, orientering, kanopadling, huskykjøring og bading i innsjøen.

Ungdomsleir i Pasvik

SKYTING: Deltakerne fikk prøve leirdueskyting.

Foto: Michael Miller

To av leirlederne, Johannes Skulstad og Arne Liaklev, har arrangert ungdomsleirer i fem år. Skulstad sier leirene blir mer populære for hvert år som går.

– Vi har ikke problemer med å fylle plassene. Mange av ungene som er her kommer igjen gang etter gang, sier han når NRK er på besøk lørdag kveld.

Første gang på leir

Det er viktig med det rette antallet ungdommer på en slik leir for å få gruppen til å fungere optimalt, sier Skulstad. 45 personer er derfor helt perfekt.

– Vi kunne selvsagt hatt hundre ungdommer her, men om vi gjorde det ville det ikke blitt den samme opplevelsen. Folk ville blitt splittet i grupper og det ville ikke vært den samme sammenhengende og felles gjengen som vi har nå, sier Skulstad.

13 år gamle Maja Ekroll Thrane fra Hesseng deltar på leiren for første gang. Hun sier leiren er en perfekt måte å lære å komme seg ut og være aktiv.

Ungdomsleir i Pasvik

STOR OPPLEVELSE: Maja Ekroll Thrane fra Hesseng deltok på villmarksleiren for første gang.

Foto: Michael Miller

– Dette er bedre enn å være hjemme og ligge på sofaen og se på TV eller noe slikt, sier hun mens hun sitter i front av en kano.

Hun forteller stolt om da hun skøyt leirduer på skytebanen, og beskriver akkurat det som helgens aller største øyeblikk.

Vil få unge bort fra TV

Arne Liaklev forteller stolt om intensjonen bak leiren: Få unger bort fra innesitting hjemme og ut i den ville naturen – langt fra datamaskiner og smarttelefoner. Det er Norges Jeger- og Fiskerforbund Finnmark og lokallagene i Sør-Varanger som stiller med frivillige ledere.

– Her er ungdommen sammen og leker og får utfordret seg. Jeg tror det er veldig sunt for dem å få en avstand fra distraksjonen som TV og internett gir. Selvsagt herjer de rundt her, er oppe til seint og spiser mye sukker. Men dette er en trygg plass og langt bedre enn å henge rundt inne i byen, sier Liaklev.

Ungdomsleir i Pasvik

MORO: Bading var en av aktivitene under villmarksleiren helt øverst i Pasvik denne helga.

Foto: Michael Miller

Leiren begynner å få noen års historie og Liaklev forteller at flere tidligere deltakere nå kommer tilbake som hjelpere.

Sliten, men full av energi

– Nå som noen av de tidligere deltakerne er gamle nok kommer de tilbake som instruktører for å hjelpe ungdommen. De har en positiv innflytelse og de vil virkelig verve seg frivillig, sier Liaklev.

Søndag ettermiddag ble leiren avsluttet og gruppen av ungdommer drar hjem. Trøtt etter helgens eventyr ute i villmarken, men like fullt uthvilt etter en aktiv helg.