Taper 40 millioner kroner i døgnet

Produksjonen av olje er stoppet på Goliat-plattformen i Barentshavet inntil videre. Siden fredag kveld har ENI tapt 80 millioner kroner.

Helikopter og borerigg

Produksjonen vil ikke ta til før årsaken til et strømbrudd fredag kveld er klarlagt.

Foto: Allan Klo / NRK

Strømforsyningen fra land via kabel ble borte ved 22.30 tiden fredag kveld. Strømmen kom tilbake i løpet av natten, men ENI vet ennå ikke hva som var årsaken til strømbruddet. Oljeproduksjonen vil ikke ta til igjen før årsaken er klarlagt.

Hele mannskapet tilbake til plattformen

Omlag halvparten av mannskapet på 120 personer ble natt til lørdag evakuert fra plattformen, men alle er nå tilbake på plattformen 53 kilometer nord for Sørøya i Finnmark. Goliat er verdens nordligste offshore-felt. ENI har nå satt ned en granskningskomite.

– Vi har satt ned en gruppe med teknikere som vil komme til bunns i dette. De har kommet i gang med sitt arbeid, men det vil ta noen dager før de vil gjøre sin konklusjon. Før den tid vil det ikke bli satt igang produksjon igjen, sier kommunikasjonssjef Andreas Wulf i ENI Norge.

ENI opplyser at Goliat normalt produserer 100 000 fat i døgnet. Med dagens oljepris er et døgns oljeproduksjon på Goliat verdt 40 millioner kroner. Goliat har i sommer stått for en firedel av Norge oljeproduksjon.

I følge Stavanger Aftenblad skal det ikke være første gang at strømmen er blitt borte. Det samme skal ha skjedd i mai, og det var da en datafeil på land. Mannskapet satt to timer i livbåt, i følge avisa. ENI sier nå at det ikke er en sammenheng mellom strømbruddet i mai og strømbruddet fredag.

Petroleumstilsynet er koblet inn i saken, og følger den tett. I følge Stavanger Aftenblad går nå tilsynet gjennom rapporter om saken fra ENI.

- Vi er bekymret for det som skjer på Goliat, det er det ikke tvil om. Vi går nå gjennom saken vi har fått rapportert inn fra ENI, sier tilsynsdirektør Bjørn Thomas Backe til Aftenbladet.

Ansatte bekymra for sikkerheten

De ansatte har vært bekymra for sikkerheten ombord på plattformen og har krevd drifsstans. Det er ikke blitt etterkommet av selskapet. ENI tilbakeviser selskapet ikke prioriterer sikkerhet.

– Sikkerhet kommer alltid først for oss. Det er riktig at de ansatte mente produksjonen burde stoppes for å gjøre en del utbedringsarbeider, men der var vi av en annen oppfatning, sier kommunikasjonssjef i ENI, Andreas Wulf.