NRK Meny
Normal

Tanajente dobbelt Norgesmester i sandbryting

– Jeg var klar til å ta gull. Tanajenta Gunn Rita Boine sikret seg to gull under Norgesmesterskapet i sandbryting på lørdag.

Dobbelt Norgesmester
Foto: Privat / Privat

Gunn Rita Boine har ikke hatt en god sesong i år og synes derfor det var ekstra godt å vinne gull og bli dobbelt Norgesmester. Hun forteller at selv om det regnet mye under mesterskapet på Moss så var stemninga god og folk var helt med.

– Jeg var mentalt klar til å ta seieren med hjem. Og det hjalp meg mye. Det var artig å vinne, forteller den nybakte Norgesmesteren.

Før hun skulle i kamp i Åpen klasse fulgte hun nøye med på kampene til jentene hun skulle møte, og la deretter opp en taktikk. Det mener hun gjorde det letter for henne å vinne.

Men hun innrømmer at det var litt tungt med motstandere som er såpass mye tyngre enn henne.

Stolt trener

–– Det er utrolig bra å ta gull i to forskjellige klasser. Det mener tidligere trener for gulljenta, Frode Gundersen. Hun vant sin egen vektklasse, men hun tok også gull i Åpen klasse. Der er det alle mot alle. Det er veldig godt jobba av Gunn Rita, sier en stolt Gundersen.

Gullmedaljer og pris

Premiene som Gunn Rita Boine vant under Norgesmesterskapet i strandbryting.

Foto: Privat / Privat

Gunn Rita Boine flytta til Porsgrunn for to år siden for å går på toppidrettsgymnaset, men bryter fortsatt for BK Tana.

17 åringen har gjort seg bemerket i sandbryting (beach-wrestling) nå i helgen. I finalen vant Gunn Rita Boine over Anna Huse fra SKI BK. De deltok i klassen for ungdom, kvinner 60 kilo.

Boine deltok også i Åpen klasse, og sikret seg gullmedalje også her. Tanajenta vant tre kamper og fikk dermed sin andre Norgesmester tittel. Hun utkonkurrerte en sandbryter som er 30 kilo tyngre enn seg selv, sier Frode Gundersen, og slår fast at det er godt gjort.

Best av alle jentene

Ungjenta ble også kåret til "The Beachwrestler" i Norgesmesterskapet. Det vil si at hun er ble kåret til beste av alle jentesandbryterne som deltok i NM.

– Det var ganske gøy. Det var overraskende. Og med den utnevnelsen ble det tre turer på pallen. Det er så gøy å tenke på at jeg er Norgesmester, har to gull, og så enda dette. Etter en dårlig sesong så er det bare topp, sier Boine som har gjort det bedre i sandbryting enn på matta.

Det synes hennes tidligere trener er morsomt.

– Sandbryting er tyngre enn bryting på matta. Underlaget er ustabilt, det gir ikke god balanse, og bryterne kan fort skli. Her får du virkelig målt krefter, mener Frode Gundersen. Og legger til at disse kampene vanligvis bruker å vare kortere tid enn kamper utkjempet på matta.

VM-medalje

Tanajenta sikret seg et sølv under VM i beach-wrestling som ble arrangert i Paralia Katerini i Hellas i juni i fjor. Da skrev hun historie for bryteklubben, BK Tana og idrettskommunen Tana ved å ta hjem den første VM-medaljen i beach-wrestling.

Det blir ikke VM på Boine i år. VM går av stabelen midt i eksamenstiden.

– Det er ganske kjipt å ikke kunne delta. Jeg kjente i går at jeg hadde skikkelig lyst å delta under VM. Hun hadde håpet å komme opp i skriftlig eksamen, for da kunne hun deltatt. Men det er slik at de som ikke kommer opp i skriftlig må opp i muntlig, og da røyk VM.

Nå ser hun frem mot neste sesong. Hun skal bruke sommeren på å trene og komme i form fram mot kommende sesong. Da blir det stevner både i Norge og utlandet.

– VM til neste år er i september, og da er det ikke eksamen, så jeg satser på å delta der, sier Boine.