NRK Meny
Normal

Tam og aggresiv elg i boligfelt ved Kirkenes

Elg i boligfelt nær Kirkenes er blitt nærmest tam. Det sier leder av viltnemda i Sør-Varanger, Aksel Birger Emanuelsen. Nå blir det søkt om fellingstillatelser.

Elg
Foto: Løchen, Per / SCANPIX

– Flere elg har vært veldig nærgående, og det er veldig bekymringsfullt for folk i boligfelt på Hesseng. Det er spesielt ei ku som blir mer og mer aggressiv. Også kalver begynner å bli aggressive. Det så vi da vi skulle jage bort elgkua fra skolen, sier Aksel Birger Emanuelsen.

Viltnemda i Sør-Varanger kommune har nå søkt Fylkesmannen om fellingstillatelse for tre elger, og håper på å få svar mandag.

Etablert seg de siste årene

De siste årene har elg etablert seg i Bjørnevatn, Sandnes og Hessengområdet. Det er gode beiteforhold i området, og det er ikke jakt i området. Sist vinter prøvde viltnemda å jage bort elgene uten hell. Elgene trakk seg bare litt unna og kom tilbake.

– De er blitt så vant til folk at de bryr seg ikke om at det er folk i nærheten. Han som skulle jage i går var på 10-15 meters hold. Da han skulle jage kom bare elgen etter han. Det viser jo at de er blitt nærmest tam, sier Aksel Birger Emanuelsen.

– Farligere enn bjørn

– Kan det bety at vi har med en ny generasjon urban "tamelg" å gjøre?

– He, he, he. Ja det ville vært eksepsjonelt. Nei, vi får håpe at vi får dem bort. Det er dyr som ikke skal være i nærheten av folk. Det er alt for store dyr. Det er ikke som rein. Elg kan være mye farligere enn rein. Den er faktisk farligere for mennesker enn bjørn. En sint elgku på flere hundre kilo som går til angrep er farlig, sier lederen av viltnemda i Sør-Varanger.