Hopp til innhold

Talentsatsning med Operaen i sikte

Varangerfestivalen satser millioner på talentutvikling og produksjon av ny musikk. Målet deres er klinkende klart: Å skape så høy kvalitet at de blir tatt inn i Operaen i Oslo.

Northern Soul

Simone Grøtte og Hermand Rundberg skapte det første Northern Soul for Varangerfestivalen i 2014. Festivalsjefen mener at Northern Soul-produksjonene er av så høy kvalitet at de kunne blitt satt opp på Operaen.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Varangerfestivalen skal ikke bare være en innkjøper av produksjoner, men vi skal produsere og vise resten av landsdelen hva slags talenter som finnes her, sier festivalsjef, Robert Lundgren.

I dag går startskuddet for årets utgave av Vadsø-festivalen, og det starter med et bestillingsverk av Petter Carlsen fra Alta.

De siste årene har festivalen åpnet med bestillingsverk av nordnorske utøvere, under fanen Northern Soul. Lundgren mener det er nettopp denne satsningen på egen produksjon og talentutvikling som gjør at Varangerfestivalen skiller seg ut. De nøyer seg ikke med å invitere artister som framfører musikken de allerede har, men de tar initiativ til å skape noe nytt.

Petter Carlsen

Petter Carlsen spilte i fjæra under Sørøyrocken. Nå skal han åpne Varangerfestivalen med et helt nytt bestillingsverk.

Foto: Mads Suhr Pettersen

Lang levetid

De ønsker at det som skapes til festivalen blir oppført i ettertid, på flere steder enn bare Vadsø. Foreløpig har de hatt god suksess med det.

– Oh! sitt bestillingsverk fra i fjor ble satt opp på Nordlysfestivalen og i Narvik. Kråkesølvs verk fra 2015 ble solgt inn til Festspillene i Nord-Norge. Og det første Northern Soul fra 2014, laget av Herman Rundberg og Simone Grøtte, ble satt opp på Riddu Riddu, forteller Lundgren.

– Verkene har lang levetid, men nå prøver vi å få dem enda lengre sør. Vi vil vise fram talentene som finnes i nord til Oslo og storbyene.

Kråkesølv

Kråkesølv sitt Northern Soul-verk ble satt opp også under Festspillene i Nord-Norge.

Foto: Knut-Sverre Horn

Støttet av Talent Norge

I tillegg til Northern Soul, har festivalen en satsning for samiske artister, under navnet Sami Stage Lab, samt at de årlig deler ut et Arctic Talent-stipend. Samlet kaller de disse for Varanger Talent Academy.

Maria Mediaas Jørstad

Daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad, er veldig glad for å kunne støtte Varangerfestivalens videre produksjon.

Foto: Caroline Roka

Til dette har festivalen samlet inn 4,2 millioner kroner som skal brukes til et helårlig prosjekt de neste tre årene.

Halvparten av pengene kommer fra oljeselskapet Eni og Sparebanken Nord-Norges kulturstiftelse. Resten kommer fra Talent Norge – en ideel organisasjon som støtter talentutvikling i kulturlivet.

– Varangerfestivalen har over lang tid gjort et fantastisk arbeid for unge talenter både regionalt og nasjonalt, sier daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad.

– Å sikre at arbeidet kan fortsette gjennom hele året er en veldig god satsning for oss. Vi er veldig glade for å være med på det.

Høy kvalitet

Selv om prosjektet foreløpig er finansiert for tre år, håper Jørstad at festivalens satsning skal eksistere over lang tid.

Dette håper naturligvis festivalsjef Lundgren også, og han har store ambisjoner for tiden framover. Målet er nemlig å få Northern Soul til Operaen.

– Vi må kaste Janteloven på sjøen. De produksjonene vi presenterer her har så høy kvalitet at det er ingenting som tilsier at de ikke kunne blitt satt opp på Operaen, avslutter han.

Festivalsjef Robert Lundgren

Festivalsjef, Robert Lundgren, jobber hardt for å nå målet om at nordnorske talenter skal bli invitert til Operaen.

Foto: Bård Wormdal