Hopp til innhold

Ville ikke spørre underjordiske om lov til å bygge på tomta. Så gikk «alt» galt med sykehuset

Høie takket nei til tradisjonell overnatting før sykehusåpning - en overnatting som er bygd på et samisk sagn. Fem år etter åpnet statsråden skandaleprosjektet i Kirkenes.

Erna Solberg og Bent Høie klippet snora

Både statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie bidro til at Nye Kirkenes sykehus formelt ble åpnet på fredag.

Foto: André Bendixen / NRK

Før spaden settes i jorda, skal nemlig byggherrene først spørre de underjordiske om lov. Dette skjer ved at ledelsen for byggeprosjektet overnatter på tomta natten før byggestart.

Dette skjedde da også i mai 2014, med ett unntak - helse- og omsorgsminister Bent Høie. Han hadde ikke tid.

– Jeg tror ikke det hadde noen betydning for budsjettsprekken og forsinkelsen å gjøre, sier Høie med et smil.

Han tror heller ikke det ligger en forbannelse over tomta.

– Det har nok med den nye utbyggingsmodellen å gjøre. Sykehuset er bygd i Tyskland og fraktet opp hit, og det er alltid mer utfordrende enn å gjøre ting på tradisjonelt vis, sier statsråden.

Skandalesykehus

Statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) var på plass i Norges grenseby Kirkenes, for å offisielt åpne sykehuset som på folkemunne går under navnet «skandalesykehuset».

Utsettelser av åpnings- og flyttedatoer har kommet på løpende bånd, og nærmere 1,5 år etter at sykehuset skulle stå ferdig ble det offisielt åpnet.

Både Solberg og Høie var klar på at det må tas lærdom av feilene som er gjort byggefasen.

– Det er ikke godt nok, og man må ta lærdom av feilene man har gjort i dette byggeprosjektet, sier Solberg om forsinkelsen og en økonomisk sprekk på flere titalls millioner kroner.

Rita Jørgensen

Rita Jørgensen er klinikksjefen ved Kirkenes sykehus. Hun håper at alt går som normalt i midten av november på det nye sykehuset i Øst-Finnmark.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Fortsatt litt som gjenstår

Selv om sykehuset formelt ble åpnet på fredag, er sykehuset ikke klare for å ta imot pasienter før 12. november. Den datoen står ved lag, håper klinikksjefen ved Kirkenes sykehus, Rita Jørgensen.

– Etter planen stenger vi gamle Kirkenes sykehus da. De pasientene som ligger inne hos oss den dagen og de som ikke kan reise hjem flytter med oss over på det nye sykehuset, sier Jørgensen.

Bent Høie og Erna Solberg fikk omvisning på Nye Kirkenes sykehus

Helseminister Bent Høie tror ikke høyere makter har bidratt til budsjettsprekken og forsinkelsen omkring byggingen av Nye Kirkenes sykehus.

Foto: André Bendixen / NRK
Erna Solberg og Bent Høie under åpningen av Nye Kirkenes sykehus

Både statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie var fornøyde med hvordan Nye Kirkenes sykehus har blitt.

Foto: André Bendixen / NRK

Har tatt grep

Det er gjort grep av helseministeren på bakgrunn av feilene i byggprosessen av Nye Kirkenes sykehus. Det er blant annet blitt tilført mer statlig styring og kompetanse til denne typen prosjekter.

– Dette er noe vi skal ta lærdom av, sier Høie, som legger til at det ikke planlegges å bygge sykehus på en liknende måte i framtiden.

– Det er ingen andre sykehus som planlegges med denne utbyggingsmodellen. Nå er det mer tradisjonell utbygging som planlegges de andre stedene, men vi skal uansett evaluere dette og ta det med videre.

Erna Solberg og Rune Rafaelsen under åpningen av Nye Kirkenes sykehus

Statsminister Erna Solberg i dialog med ordføreren i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen (Ap).

Foto: André Bendixen / NRK

Store avstander og mye dårlig vær

Statsminister Erna Solberg ønsket i hovedsak å se framover da hun åpnet sykehuset på fredag.

Solberg mener at sykehuset er blitt veldig moderne, noe som er bra for både ansatte og pasienter.

– Det betyr bedre helsetjenester, og det er viktig. Dette er et område med store avstander og det er en del av landet med de største værutfordringene, sier statsministeren.

Hans-Jacob Bønå og Erna Solberg

Det var en god tone mellom Vadsø-ordfører Hans-Jacob Bønå (H) og ordfører Erna Solberg under åpningen.

Foto: André Bendixen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark