NRK Meny
Normal

Syrisk småbarnsfamilie får saken vurdert på nytt

Den syriske småbarnsfamilien som forsøkte å rømme og komme i kirkeasyl på torsdag, får nå saken sin vurdert på nytt i Utlendingsnemnda, da visumet de har kan bli funnet lovstridig i Russland.

asylsøkere

Dallia Samer Asaad (33) og Samer Wardeh (42) får saken sin vurdert på nytt. De er fremdeles i Ankomstsenter Finnmark sammen med barna sine.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

– De var jo praktisk talt på vei inn i bussen, så dette måtte skje veldig fort. UNE så kjapt på saken i dag, og skjønte at de måtte se nærmere på det. Da gir de det som heter utsatt iverksettelse, det betyr at familien får bli inntil vi får vurdert det nærmere, sier advokat Brynjulf Risnes.

NRK skrev i går om det kristne syriske ekteparet Dallia Asaad (33) og Samer Wardeh (42) som kom over Storskog til Norge 25. oktober i fjor sammen med sine tre barn på elleve, ni og halvannet år.

Brynjulf Risnes

Advokat Brynjulf Risnes forteller at visumet familien har kjøpt er et forretningsvisum, og vil kunne bli funnet ulovlig i Russland.

Foto: Hans Erik Weiby

Familien brukte alle sine penger på å komme til Norge, men ble fraktet til Ankomstsenter Finnmark for å bli sendt til Russland.

Nå vil altså Utlendingsnemnda vurdere saken deres på nytt.

Hadde forretningsvisum

Risnes har bodd i Russland og har jobbet med flere saker der, og forteller at det utstedes en del visum der som bygger på et falsk grunnlag.

– Jeg så at familien hadde et forretningsvisum, og det burde det ikke finnes noen grunn til når de ikke har vært i Russland før. Menneskesmugleren de har brukt for å komme seg til Norge har gitt falske opplysninger eller fått et visum gjennom å lure Russiske myndigheter.

Dersom familien returneres til Russland og det oppdages at visumet ikke er gyldig, så har de i realiteten begått et lovbrudd i Russland.

– Vanlig praksis da er at visumet annulleres og du får en kort frist til å forlate landet. Det betyr at dersom de blir sendt til Russland så risikerer de i mye større grad å bli returnert til Syria.

Syrisk familie

Det kristne syriske ekteparet Dallia Samer Asaad (33) og Samer Wardeh (42) har hatt svært stressende dager den siste tiden. nå får de en liten pause.

Foto: Privat

– Norske myndigheter må være grundige

Han tror at noe kan ha blitt oversett i vurderingsprosessen og at man kun har sett på utløpsdatoen på visumet. Han er ikke i tvil om at flere asylsøkere har slike visum.

– All logikk tilsier det, fordi disse visumene er i stor grad kjøpt gjennom menneskesmuglere, og de kjøper jo det som er tilgjengelig.

– Så når regjeringen sier at alle som sendes ut har gyldige visum, så trenger ikke det å stemme?

– Nei, hvis man bare sjekker utløpsdatoen kan det være slik, men man er nødt til å gå litt grundigere til verks når man er norske myndigheter. En ting er jo at det er farlig for de det gjelder, men norske myndigheter kan ikke treffe vedtak bygd på falske russiske visum. Grunnen til at de blir sendt ut er jo fordi de har et oppholdsgrunnlag i Russland, men det har de jo i realiteten ikke, sier han.

Asylsøkere i Vestleiren

Asylsøkere på Ankomstsenter Finnmark.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix