NRK Meny
Normal

Syrere i kirkeasyl får ikke asylsøknaden behandlet

De syriske asylsøkerne som har gått i kirkeasyl i Hammerfest får ikke behandlet sin søknad om asyl i Norge, siden de kom via Russland. Nå er Norsk organisasjon for asylsøkere koblet inn.

Kirkeasyl, Rypefjord kirke

To syriske familier har søkt kirkeasyl i Hammerfest i frykt for å bli sendt til Russland. Her fra Rypefjord kirke. Fra venstre: Rased, Dima, Basel, Gema, prest Jon Arne Tandberg.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Jeg mener jo at når mennesker fra en direkte krigssituasjon flykter til oss og deres asylsøknad ikke blir realitetsbehandlet, så er det i praksis som å si at deres liv ikke vedgår oss, sier sogneprest Jon Arne Tandberg.

I kirken i Rypefjord like utenfor sentrum sitter fire voksne og fire barn. De er kristne syrere som ikke tok sjansen på å flytte tilbake til asylmottaket etter et kirkebesøk for snart 14 dager siden.

En samtale med Utlendingsdirektoratet gjorde at familiene fryktet utsendelse.

– Vi dro fra Syria til Norge fordi vi ønsker et trygt liv for våre barn, forteller Dima, en av kvinnene i kirkeasylet.

Kirkeasyl, Hammerfest

– Vi dro fra Syria til Norge fordi vi ønsker et trygt liv for våre barn, forteller Dima.

Foto: Jan Harald Tomassen/NRK

Reiste gjennom Russland

Men i stedet for den farefulle ferden med gummibåt over havet, gjorde familiene det som nå kan vise seg å være en stor tabbe. De tok landeveien og reiste i to dager gjennom Russland.

Det har nemlig ført til at norske myndigheter sier nei til å behandle asylsøknaden.

Prest Jon Arne Tandberg

Jon Arne Tandberg, prest Rypefjord kirke.

Foto: Jan Harald Tomassen/NRK

– Disse asylsøkerne sitter her i Rypefjord kirke som en direkte konsekvens av de innstrammingene stortinget har gjort i forhold til asylpolitikken, og de føler seg vel som i en felle, i og med at de blir likt behandlet som de som har langvarig opphold i Russland.

– De opplever at de ikke har mulighet til å skaffe seg en livssituasjon i Russland, på samme måte som de som har et lengre livsopphold i Russland, sier Tandberg.

Det blir jul i kirka

I kirka i Rypefjord sitter åtte syrere og føler seg beklemt over hjelpen de får.

– Ja, de opplever at det er ubekvemt å motta så mye hjelp, men de har et stort ønske om å kunne bidra tilbake, betale tilbake det de opplever som en gjeld til vårt samfunn.

Uansett lover sogneprest Jon Arne Tandberg at det skal bli jul.

– Jula blir så god som den kan bli i deres situasjon. Det blir juletre, julenisse og vi kommer til å ha noen gaver her, sier Tandberg.

Kirkeasyl, Hammerfest

Det blir jul i Rypefjord kirke i Hammerfest - med julenisse, juletre og gaver.

Foto: Jan Harald Tomassen/NRK