NRK Meny
Normal

Her endte sykkelrittet for Per Arne

Full av adrenalin ville deltageren gi fullt tråkk over Finnmarksvidda. Til tross for brukket skulder og punktert lunge, måtte Per Arne Helgesen overtales til legevakta.

Her endte terrengsykkelrittet for Per Arne Helgesen

LANGFLAT I SYKESENGEN: Per Arne Helgesen fra Skedsmokorset i Akershus skulle egentlig passere mållinjen på sykkelsetet i årets «Offroad Finnmark». Men Hammerfest sykehus er nå hans midlertidige hjem.

Foto: Privat

Per Arne Helgesen syklet først for tremannslaget «Team Foss». Laget som deltok i Offroad Finnmarks 300-kilometersklasse holdt høyt tempo.

Ned en bratt bakke cirka en mil etter start, skjer det fatale.

I bunnen er det en krapp sving, med et kaos av syklister. Helgesen unngår så vidt kollisjon.

I 40 kilometer i timen låses forhjulet. Helgesen blir kastet i lufta. Han lander knallhardt på grusen på venstre skulder.

– Jeg må komme meg på sykkelen og fortsette. Vi har jo forberedt oss i et helt år, tenkte han, etter å ha klatret opp på sykkelsetet igjen.

Men én kilometer etter tryningen, skjønner han at rittet er over.

Team Foss

GLEDET SEG: Team Foss med Per Arne Helgesen ytterst til venstre. Lagets mål var selvsagt å fullføre årets Offroad Finnmark, noe som ville blitt for andre året på rad. Slik ble det dessverre ikke. Team Foss består også av Thomas Pettersen og Hans-Jørgen Engen.

Foto: Privat

Måtte overtales til legevakta

– Kompisene på laget tok godt hånd om meg. Vi ble enige om at de skulle fortsette rittet, mens jeg skulle returnere tilbake til startområdet.

Dette melder 46-åringen fra sykesenga på Hammerfest sykehus.

Det skulle nemlig vise seg at skuldra var brukket og den ene lungen punktert.

Uvitende om skadeomfanget, syklet dermed Per Arne Helgesen tilbake til Alta sentrum etter hovedveien. Der måtte rittledelsen overtale han om å besøke legevakta.

Offroad Finnmark

EKSTREMT TØFT: Det årlige terrengsykkelrittet gjennomføres i vakre naturomgivelser, men er beinhardt for deltagerne.

Foto: Alexander R. Evensen

Røntgen-krøll

Men manglende radiograf i Alta, førte til at Helgesen ble sendt 13 mil av gårde i ambulanse til Hammerfest sykehus.

– Det går bra nå. Men det var en ordentlig smell, sier han, med noe ergrelse i tonen over å ikke ha fått fullføre konkurransen.

De to kollegene hans på laget fortsatte rittet, men også de brøt før målgang.

De færreste kom i mål

Jørund Greibrok, daglig leder Offroad Finnmark

FORNØYD ARRANGØR: Daglig leder hos Offroad Finnmark, Jørund Greibrokk.

Foto: Jørn Josvar/www.losvar.no

Det er ikke uten grunn at Offroad Finnmark kalles et «ekstremsykkelritt».

– I år har 75 prosent av deltakerne i 700-kilometersklassen brutt. For 300-kilometersklassen er det ikke riktig stor prosentandel. 65 prosent fullførte denne distansen.

Dette rapporterer Jørund Greibrokk hos arrangørene.

Likevel hevder Greibrokk at arrangørene har fått mange fine tilbakemeldinger på årets trasé. Men det skal visstnok være fra dem som kom seg til mål.

Det våte været i forkant av rittet har vært meget utfordrende for syklistene, melder arrangørene. Greibrokk er ikke i tvil om at det er årsaken til at så mange brøt.

Fikk flynekt – må kjøre et døgn med bil

Per Arne Helgesen

VED GODT MOT: Per Arne Helgesen skryter av servicen på sykehuset i Hammerfest, selv om det ikke akkurat var planen å havne der.

Foto: Privat

I sykesenga si i Hammerfest ligger Per Arne Helgesen og strever med å få tak i leiebil, noe det er mangel på i området akkurat nå.

– For jeg blir nødt til å kjøre hjem, forteller han.

Han får nemlig ikke lov av legen til å ta fly hjem til Østlandet med punktert lunge. Dermed venter en over 180 mils lang biltur fra Hammerfest til Skedsmokorset i Akershus.

– Men kompisene mine har tilbudt seg å være med, sier Helgesen.