Sykehusflyttingen snart i mål: – Nå er det godt å se at vi er ferdige

Innflyttingen på nye Kirkenes sykehus er ferdig, og ansatte gjør seg nå klar til å jobbe på Norges mest moderne sykehus.

Nye Kirkenes sykehus

Nye Kirkenes sykehus er nå klar til å ta imot alle pasienter, og ansatte flytter inn i det som er Norges mest moderne sykehusbygg.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Vi begynner å øyne slutten på flyttingen. Nå er vi nede på detaljnivå. Det har vært lagt ned et stort arbeid hele helga gjennom fra fredag, og nå er vi klare til å ta imot de første øyeblikkelig hjelps-pasientene her til poliklinikken, sier avdelingsleder Wenche Kjølås.

Halvannet år forsinket

Wenche Kjølås

Avdelingsleder for poliklinikken ved Kirkenes sykehus, Wenche Kjølås.

Foto: Ksenia Novikova

Tirsdag var hun en av mange sykehusansatte som pakket ut av flytteesker i korridorene på nye Kirkenes sykehus.

Ambulansesjåfører og pasienttransport fraktet pasienter fra det gamle sykehuset, mens idrettslag og andre frivillige lempet kontorutstyr.

Halvannet år forsinket og et ukjent antall millioner kroner dyrene enn planlagt er det nå klart for full drift i sykehusbygget – som blir Norges mest moderne.

Kjølås har jobbet med prosjektet siden 2013. Hun erkjenner at det har vært vanskelig med alle forsinkelsene. Planlagt åpningsdato var juni 2017.

Først 12. oktober i år ble den offisielle åpningen gjennomført. Fremdeles er det helt i det blå hvem som skal dekke merkostnadene for etterarbeid og reparasjon av feil ved bygget.

– For meg er det utrolig artig og godt å se at vi er i mål. Vi har ikke kunnet gjøre noe med disse forsinkelsene uansett, sier Kjølås.

Frakter pasientene

Bjørn Persen

Bjørn Persen fraktet pasienter fra det gamle til det nye sykehuset i Kirkenes tirsdag.

Foto: Ksenia Novikova/NRK

En av dem som har vært i aktivitet i en hektisk flytteprosess er sjåfør Bjørn Persen.

Opprinnelig er han bosatt i Vadsø, men har de siste dagene hatt som oppgave å frakte pasienter fra det gamle til det nye sykehuset.

– Jeg er vant til å kjøre pasienter over hele Finnmark. Transporten her går helt fint, sier han til NRK etter at den første pasienten er trygt fraktet inn dørene på det splitter nye akuttmottaket.

Full krangel med entreprenør

Finnmarkssykehuset og den tyske hovedentreprenøren Cadolto er i full krangel om både pris på sykehusbygget og hvem som har ansvaret for forsinkelsene.

Mens Cadolto tidligere har varslet at de krever mer betalt av Finnmarkssykehuset, mener sykehusledelsen at Cadolto skylder Finnmarkssykehuset penger.

Sentralt i striden står både dagmulkter 57,5 millioner kroner og en feilutbetaling på 61,4 millioner.

I tillegg kommer kostnadene knyttet til retting av feil og mangler. Blant annet måtte våtrommene på alle sykehusets bad rives for å legge på ny membran. Sykehuset har en ramme på rundt 1,5 milliarder kroner.

Nye Kirkenes sykehus

Det har vært hektisk flytteaktivitet ved nye Kirkenes sykehus de siste dagene.

Foto: Ksenia Novikova/NRK