NRK Meny
Normal

Sydvaranger starter driften: – En gledens dag

Lokfører Joakim Hansen var en av de 350 menneskene som mistet jobben da Sydvaranger Gruve ble slått konkurs. Nå er han tilbake i gruva. – En nydelig følelse, sier han.

Joakim Hansen

Lokfører Joakim Hansen er glad for å være tilbake i Sydvaranger AS. Her er han på plass i lokomotivet og i gang med testing av utstyr.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Sydvaranger AS skal de neste månedene øke vedlikeholdet av utstyr, inkludert testing av gruveutstyr, jernbanen fra Bjørnevatn til Kirkenes og produksjonsutstyr.

Målet er å på sikt få til en begrenset jernmalmproduksjon i Kirkenes, opplyser selskapet i en melding tirsdag.

– Vi er i en fase hvor vi kan kjøre malm gjennom anlegget, men det er enda en prosess rundt tillatelser og pågående konsesjonsrunder, sier Thomas Bækø, prosjektleder hos Sydvaranger AS.

10 mann i arbeid

Thomas Bækø

Thomas Bækø, prosjektleder hos Sydvaranger AS.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Nå har vi 10 faste mann, men over sommeren har vi vært omtrent 15 personer, sier Bækø. Han tror tallet vil nærme seg 50 når de kommer skikkelig igang.

350 mistet jobben da Sydvaranger Gruve ble slått konkurs 18. november i fjor.

En av dem som mistet jobben i fjor var lokfører Joakim Hansen. Han er nå i ekstase over å være tilbake i gruvejobb.

– Vi klargjør vogner og lokomotiver for å komme i gang med malmkjøring. Det føles helt nydelig. Endelig er vi i gang, sier Hansen.

Sydvaranger gruve

Det privateide gruveselskapet Sydvaranger ble etablert i 1906. Fire år senere gikk det første toget med jernmalm fra Bjørnevatn til Kirkenes. Onsdag 18. november 2015 kom meldingen om konkurs i selskapet.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Det nye gruveselskapet heter Sydvaranger AS og er heleid av Tschudi-familien gjennom Tschudi Shipping Company AS.

Hansen fikk jobb i Sydvaranger Gruve i 2009. I fjor kom beskjeden om oppsigelse, men Hansen sier han alltid trodde på ny oppstart.

– Det har vært en endeløs venting på avgjørelsen. Vi fikk aldri noe avgjørelse på om det skulle være nedlagt eller starte opp igjen. Men i forrige uke fikk vi endelig gladbeskjeden om at det var oppstart, sier Hansen.

– En gledens dag

– Det er virkelig en gledens dag, sier Hansen.

– Føler du deg heldig?

– Ja visst! Vi får håpe det ikke bare er hell da, vi får håpe vi har gjort noe riktig, smiler Hansen.

Prosjektleder Thomas Bækø, sier de ikke enda kan si noe om de mange oppsagte vil få jobben tilbake.

– Det vi holder på med nå er den første brikken i puslespillet. Vi er nødt til å få gjort dette som en test ettersom vi ikke kan starte rett i fullskala produksjon. Men det at vi nå har aktivitet og gjør oss klar til en småskaladrift, er det viktigste vi kan gjøre for å sikre infrastrukturen, sier Bækø.

Sydvaranger gruve

I Sør-Varanger kommune fryktet man stor fraflytting og økonomisk nedgang da gruvedriften ble innstilt. Slik gikk det ikke. Nærheten til Russland og den tette kontakten med landet har ført til oppblomstring av statlig administrasjon, utdanning, kunst og kultur.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK