Hopp til innhold

Sydvaranger er fri for penger på onsdag

Innen to dager må Sydvaranger gruve ha ny finansiering på plass for å kunne fortsette driften. All handel med aksjene til morselskapet ble mandag fryst, samtidig som selskapet varsler nyheter innen onsdag.

Sydvaranger gruve i Kirkenes

Sydvaranger gruve hadde i 2013 2,2 milliarder i gjeld, og gikk i 2014 med et underskudd på mer enn 1,1 milliarder kroner. Nå har de to dager på å finne penger til drift utover juni måned.

Foto: Amund Trellevik / NRK

– Helt sikker kan man aldri være, men hadde vi ikke vært rimelig sterk i troen på en løsning, ville vi nok spilt kortene annerledes, sier pressetalsmann for Sydvaranger gruve Harald Martinsen om stoppen i aksjehandelen.Han vil ikke utdype hvordan de ville gått frem om de ventet negative nyheter.

Nær en løsning

Sydvaranger gruve er i forhandlinger om fremtida med flere kreditorer, blant andre DNB, Innovasjon Norge og den største kunden Tata steel.

Resultatet av disse forhandlingene vil ha mye å si for prisen på selskapet, og handelen av aksjene er stoppet for å gi investorer et likt grunnlag når de skal beregne verdien av selskapet.

– Jeg kan ikke røpe noen detaljer fra forhandlingene, men vi er avhengig av kreditorene. Det er ingen avtale før alt er på plass, men med det tidsperspektivet vi skisserer sier det seg selv at vi ikke er langt fra noen løsning, sier Martinsen.

Northern Iron Limited som eier gruva er idag prissatt til under 30 millioner norske kroner. Til sammenligning var selskapet verdt rundt to milliarder i 2008.

Kan ikke drive i rødt mye lengre

Det er over 400 gruvearbeidere som nå står i stor usikkerhet, noe de har gjort lenge. I mer enn ni måneder har de hatt tre prosent kutt i lønnen for å sikre videre drift, dette er allerede videreført til september om gruva fortsatt er i drift.

Det er fallet i jernmalmprisene fra 135 dollar tonnet i 2014 til dagens pris på rundt 50 dollar tonnet som skaper problemene. Eksperter uttalte allerede ifjor at fremtiden for næringa ser dyster ut. Sydvaranger hadde da et underskuddet på mer enn 1,1 milliard kroner. Samtidig har gruva lyktes med å kutte kostnader og produsere stadig mer malm. Det er derfor ledelsen fortsatt er positivt sier Harald Martinsen:

– Det er en grense for lenge vi kan holde på, så lenge vi ikke tjener penger.