NRK Meny
Normal

Sydvaranger Gruve med milliardtap for 2014

Årsrapporten for Sydvaranger Gruve viser at til tross for økt produksjon og salg av jernmalm i 2014 ble det milliardtap for selskapet.

Sydvaranger Gruve

SLITER ØKONOMISK: Sydvaranger Gruve hadde en nedgang i inntekter med 12 prosent fra 2013 til 2014.

Foto: Teknisk Ukeblad

Sydvaranger Gruve oppgir et tap for året 2014 på 181 millioner amerikanske dollar, noe som tilsvarer mer enn en milliard norske kroner. Samtidig var omsetningen på 182 millioner amerikanske dollar.

Det betyr at Northern Iron Limited, som eier alle aksjene i Sydvaranger Gruve, tapte to kroner for hver krone de tjente i 2014. Det viser den ferske årsrapporten selskapet la frem på den australske børsen i dag, 1. april 2015.

Fallende jernmalmpriser

Sydvaranger Gruve AS

Sydvaranger Gruve sliter til tross for produksjonsrekord.

Foto: Trine Hamran / NRK

Bakgrunnen er synkende priser og produksjonsoverskudd som følge av fallende etterspørsel fra Kina, samt nedskrivninger og tap på valutakurs.

Prisen på jernmalm i verdensmarkedet sank med over 50 prosent fra 2013 til 2014.

– Ethvert tap er svært uheldig, men ser man det i sammenheng med den dramatiske prisnedgangen i 2014 så har selskapets innsats for å minimere kapitalbruk, redusere kostnader og oppnå bedre salgspriser redusert tapet i betydelig grad, skriver Sydvaranger Gruve i en pressemelding.

Fortsetter til 30. juni

Tidligere i år ble det kjent at gruva har penger til å fortsette driften frem til 30. juni, etter at to av kreditorene, DnB og Innovasjon Norge, har gitt gjeldsutsettelse i andre kvartal til Sydvaranger Gruve

Det letter den økonomiske situasjonen. Men framtiden etter sommerferien er fortsatt usikker for gruva.