NRK Meny
Normal

Svenske Kristoffer trives i Sør-Varanger, men kan bli tvunget til å flytte

Geologen håper at han og familien skal slippe å flytte etter gruvekonkursen før jul i fjor.

Sydvaranger

I fem år har Kristoffer Johansson bodd i Sør-Varanger. han trives godt, og vil ikke flytte.

Foto: Ksenia Novikova/Ida Karine Gullvik

Han og familien har blitt glade i Kirkenes og Sør-Varanger. Men det hadde de ikke forventet da de kom hit.

– Vi fikk vite fra folk vi kjente som hadde vært her, at dette var et sted å være noen år og så dra, men ikke et sted å bli på, sier Kristoffer Johansson.

Sammen med kona flyttet han til Sør-Varanger i 2011 for å jobbe som geologer i Sydvaranger Gruve. I utgangspunktet hadde de ikke tenkt å gjøre den lille byen på grensa til sitt hjem.

– Her er fantastisk natur. Både til fiske, vandre- og kanoturer. På vinteren er det skuter og skiturer. Dette er noe som passer oss veldig, veldig bra. Vi innså raskt at vi ville bli her, forteller han.

Dyster analyse

Spørsmålet nå er hvor lenge de, og de to barna deres, faktisk kan bli i kommunen.

Ifølge en konsekvensanalyse fra Norconsult kan i verste fall så mange som 700 mennesker flytte fra Sør-Varanger etter konkursen i Sydvaranger Gruve før jul.

Siden november i fjor, da gruva gikk konkurs, har 213 mennesker flyttet fra Sør-Varanger, mot 181 i samme periode året før.

Den store økningen lar med andre ord vente på seg.

– All erfaring tilsier at man i første fase etter å ha mistet jobben, vil forsøke å skaffe seg jobb i nærmiljøet, sier Sigmund Johnsen, fagansvarlig for konsekvensanalysen.

– I neste fase vil man akseptere og kanskje pendle. Hvis man ikke får til dette heller, vil flytting være et siste alternativ, sier han.

Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger kommune

Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger kommune, venter på regjeringen.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Venter på regjeringen

Spørsmålet er om Sør-Varanger kan skape nye arbeidsplasser tidsnok, før de som ønsker å bli, blir nødt til å reise.

– Konsekvensanalysen er alvorlig. Der sier man at direkteresultatet er 400 mennesker, og det indirekte at det rammer 720 mennesker, sier ordfører Rune Rafaelsen.

Han håper nå på hjelp utenfra for å skape nye jobber for dem som arbeidet i gruva.

– Vi har ikke muligheten alene til å gå i gang med store infrastrukturtiltak hvor man kan bruke denne kompetansen. Vi forventer at regjeringen nå kommer med en rask avklaring, slik at man kan komme i gang med slike tiltak, sier Rafaelsen.