NRK Meny
Normal

SV-politikere trekker seg fra valgkamp: – Særlig kraftigere kan man ikke få sagt det

Varaordføreren i Alta vil ikke drive valgkamp for eget parti i byen. Det kan gi utslag på SV's valgresultat, mener valgforsker.

Alta SV

Varaordfører Anita Håkegård Pedersen og SV-partifelle Otto Aas (t.h.) har begge meldt at de ikke vil drive valgkamp for SV i Alta.

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Denne saken er ikke en liten bagatell, den er stor for meg. Som politiker har jeg lojalitet til det jeg er valgt for – jeg kan ikke endre det, sier varaordfører i Alta, Anita Håkegård Pedersen (SV).

Altaposten meldte denne uken at blant andre Håkegård Pedersen ikke vil bidra når Finnmark SV skal drive valgkamp i Alta sentrum. Årsaken er at partiet ikke stiller seg bak kravet om konsekvensutredning av eget sykehus i Alta.

Håkegård Pedersen sier at valget hennes er det eneste riktige når hun skal følge samvittigheten sin.

– Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan stille til valgkamp for SV når jeg har så forskjellig syn i denne saken. Jeg er lojal mot mitt parti, men samtidig er jeg lojal mot kommunen som mener at vi må ha en konsekvensutredning for et akuttilbud og bedre helsetjenester, sier hun.

Oppsiktsvekkende

Ifølge valgforsker Tord Willumsen er det at et lokallag ikke vil støtte eget parti et fenomen man hører om fra tid til annen – da gjerne i forbindelse med betente saker, slik man også så da Vardø Ap meldte at de ikke ville stille til valgkamp på grunn av nedleggelse av skoletilbud.

Tord Willumsen

Valgforsker Tord Willumsen sier at det er et sjeldent brukt virkemiddel når et lokallag trekker seg fra valgkampen. Det gjør det desto mer oppsiktsvekkende.

Foto: Østlandsforskning

Likevel påpeker han at dette er et sjeldent brukt virkemiddel, og derfor er det oppsiktsvekkende.

– Når et lokallag sier at de ikke engang vil være med på valgkampen, så vekker det oppsikt både sentralt og på fylkesnivå. Særlig kraftigere kan man vel ikke få sagt hvor viktig en sak er for en, sier Willumsen.

Når SV i tillegg kjemper en kamp mot sperregrensa, så kan lokalsaker som dette fort bli politiske snubletråder og ha betydning for utfallet av stortingsvalget, mener Willumsen.

– SV er i øyeblikket over sperregrensa, men det er veldig små marginer. 500 stemmer til eller fra kan bety veldig mye for SV sentralt. Her er spørsmålet om å være eller ikke være. Da betyr stemmene de stemmene de kan få fra Alta en del, sier han.

Trist

SVs nåværende stortingsrepresentant, Kirsti Bergstø, liker ikke at represenanter for SV ikke er med i valgkampen.

Kirsti Bergstø (SV)

Stortingsrepresentant for Finnmark SV, Kirsti Bergstø, synes det er trist at lokalpolitikere trekker seg fra valgkampen.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Jeg synes det er veldig trist når enkeltpersoner ikke ønsker å stille opp for det fellesskapet de er en del av, sier hun, men påpeker samtidig at valget om å utelukke seg selv fra valgkampen ikke vil ha konsekvenser for de det gjelder.

– Vi synes det er flott når våre frivillige, folkevalgte og medlemmer stiller opp og er en del av laget – det er det som er styrken i partiet. Men SV er ikke et parti som driver avstraffelse av folk, så hva som skjer videre i denne saken ønsker jeg ikke å spekulere i.