NRK Meny
Normal

SV ikke enig med seg selv i betent sykehusdebatt

Sykehus i Vest-Finnmark er SVs store kampsak i fylkets to mest folkerike kommuner. Men partiets fylkesleder er uenig med seg selv når han også stiller som ordførerkandidat i Alta.

Kjemper for nytt sykehus

Reidar Johansen og Grethe Ernø Johansen foran Hammerfest sykehus, som de gjerne vil ha erstattet av et nytt. At fylkeslederen i partiet har splitta meninger avhenig av om han er fylkesleder eller ordførerkandidat tror de ikke ødelegger for partiet.

Foto: Allan Klo / NRK

– Jeg forholder meg til Finnmark SVs program som sier at sykehusstrukturen i Finnmark ligger fast, med sykehus i Kirkenes og Hammerfest. At min partikollega i Alta sier en ting som fylkesleder men en annen ting som ordførerkandidat er vel mer et problem for han enn for partiet.

Det sier Hammerfest-politikeren Reidar Johansen (SV).

Kjemper for nytt sykehus

Reidar Johansen og Grethe Ernø Johansen foran Hammerfest sykehus, som de gjerne vil ha erstattet av et nytt. At fylkeslederen i partiet har splitta meninger avhenig av om han er fylkesleder eller ordførerkandidat tror de ikke ødelegger for partiet.

Foto: Allan Klo / NRK

Mener begge deler

Det har lenge vært en kjent sak at partikollegaen på motsatt side av fjellet, Tommy Berg fra Alta, har ett syn som ordførerkandidat i hjembyen, og et annet som fylkesleder.
Nylig deltok han i NRK og IFinnmarks direktesendte partilederdebatt, der han er tydelig på at man må konsekvensutrede en fremtidig beliggenhet av et nytt sykehus i Vest-Finnmark.

– Vi må velge om vi skal bruke penger på å transportere pasientene eller behandle de. Derfor må vi konsekvensutrede både innhold, pris og beliggenhet for et nytt sykehus, sa Berg i debatten.

Som fylkesleder i Finnmark SV har han imidlertid stilt seg bak partiets holdning om at sykehusene skal ligge i Kirkenes og Hammerfest.

Tommy Berg SV

Leder i Finnmark SV og ordførerkandidat i Alta, Tommy Berg.

Foto: Gyda Katrine Hesla

Berg vil i dag ikke kommentere hans to ulike synspunkter avhengig av hvilken hatt han har på seg.

– Positivt med flere roller

SVs stortingsrepresentant fra Finnmark, Kirsti Bergstø er ikke bekymret for at de tvetydige signalene skal skade partiet foran høstens kommune- og fylkestingsvalg.

Kirsti Bergstø (SV) på Stortingets talerstol

Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø.

Foto: NRK

– Det er positivt at folk har ulike verv og ulike roller. At fylkeslederen i SV og ordførerkandidaten da kan ha ulikt syn selv om det er en og samme person, tror jeg folk forstår, mener Bergstø.

Hun mener det er positivt at folk har flere posisjoner og verv, og at når Berg har fått tillit både lokalt og på fylket, så viser det at velgerne har forstått og akseptert de ulike synene.

I Hammerfest vil lokallaget ha oppstart av et nytt administrasjonsbygg så raskt som mulig, vel vitende om at en slik utvikling vil være ensbetydende med at lokaliseringen for et nytt sykehus vil være endelig - og i Hammerfest.