NRK Meny
Normal

Mener Norge må slutte å «boikotte» Russland

– Min oppfordring til den norske regjeringen er at den politiske boikotten av Russland må opphøre, sier stortingsrepresentant Kirsti Bergstø.

Kirsti Bergstø

KRITISK TIL REGJERINGEN: Stortingsrepresentant for Finnmark SV, Kirsti Bergstø.

Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

– Både næringsliv og privatpersoner opplever at det har blitt vanskeligere å krysse grensene og drive handel med Russland. Det er et direkteutslag av at man ikke snakker nært nok sammen. Forståelsen er ikke til stede, og kommunikasjon og samarbeid over grensen har dabbet av.

Dette sier stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV), som dermed er enig med Ølen Betong-direktør Atle Berge i sistnevntes kritikk av norske myndigheter.

Nylig fortalte NRK om hans norske Murmansk-baserte betongproduksjonsfirma med ansatte som må gjennom en kronglete omvei fra Norge til Russland. Dette fordi Russland ikke tillater at nordmenn reiser til Russland via grensepasseringene Nord-Finland.

Direktør Berge mener dette er et resultat av at norske myndigheter ikke har gjort jobben sin.

Laster kart, vennligst vent...

KRYSSINGSFORBUD: De to nordfinske grenseovergangene er nå åpne bare for finner, russere og hviterussere. Nordmenn som kommer sørfra må ta omveien om Storskog i Øst-Finnmark, istedenfor å eksempelvis kjøre gjennom Sverige og Nord-Finland.

– Boikott av Russland må opphøre

– Min oppfordring til den norske regjeringen har i lang tid vært at man skal ha en tydeligere kontakt med Russland. Den politiske boikotten av Russland må opphøre, sier Bergstø.

– Det er ikke gjennom stillhet at man kommer videre. Det er kun gjennom tett samarbeid. Det har vi jo lang tradisjon for. Dette istedenfor denne kalde skulderen overfor Russland, tillegger hun.

Som eksempler på samarbeid med Russland viser Kirsti Bergstø til delelinjeavtalen, og felles ressursforvaltning og overvåkning av hav- og grenseområder.

– Norge vil tape sin posisjon

– Men boikotter norske myndigheter Russland da?

– På mange måter er det en politisk boikott i tillegg til økonomiske sanksjoner mot Russland. Det er noe jeg advarer sterkt mot.

– Norge har alltid hatt et nært, spesielt og annerledes forhold til Russland. Men nå vil Norge kunne tape sin posisjon til å kunne samarbeide og føre konstruktiv dialog med Russland.

Mener grensestengning er andre lands anliggende

Kommunikasjonsrådgiver i UD, Hilde Steinfeld

ORDKNAPP: Kommunikasjonsrådgiver og pressevakt i Utenriksdepartementet (UD), Hilde Steinfeld.

Foto: UD Presse / UD

Kommunikasjonsrådgiver Hilde Steinfeld (UD) viser til tidligere uttalelser i denne saken.

– Det er god kontakt mellom norske og russiske myndigheter om grensesamarbeidet, uttalte hun i går.

– Men det er ikke riktig slik NRK skrev, at vi ikke ville stille til intervju. Det kom aldri noe intervjuforespørsel fra NRK. Vi mottok spørsmål på e-post og besvarte dermed disse på e-post, tillegger Steinfeld i dag.

– Hva gjelder selve saken så må jeg bemerke at det ikke er naturlig for oss å kritisere andre myndigheter og deres forvaltning av egne grenser. Utover dette har vi ingen flere kommentarer enn det vi sa i går, sier Steinfeld.