NRK Meny
Normal

10 sauekadaver funnet i dag – frykter flere

En sulten bjørn har drept over tretti sauer på vandring etter mat i Finnmark. Nå er fire nye sauekadaver funnet, totalt ti i dag. Statens naturoppsyn tror en kald sommer og lite blåbær er årsaken.

Sauekadaver

I forrige uke ble det kjent at en bjørn har drept og spist av 20 sauer i Tana. Nå er det bekreftet at seks sauer i nabokommunen Nesseby er tatt av bjørn. SNO mener det trolig er den samme, og at det er den kalde sommeren og lite blåbær som gjør a den vandrer inn i nye områder på leting etter mat.

Foto: Privat

Statens naturoppsyn melder at det er funnet fire nye sauekadaver i Tana. Det betyr at bjørnen til nå har tatt 36 sauer i området.

– En kald sommer er gjør trolig forholdene vanskeligere enn ellers for bjørnen. Det kan være årsaken til at den vandrer inn i stadig nye områder.

Det sier rovviltansvarlig i Statens naturoppsyn (SNO) i Finnmark, Magne Asheim.

I forrige uke ble det kjent at en bjørn har etterlatt 20 sauekadavre etter å ha herjet i Luftjokdalen i Tana. Alle er bekreftet tatt av bjørn.

Nå er det bekreftet at det trolig er den samme bjørnen som har vandret til nabokommunen Nesseby, der den har drept seks sauer til.

Magne Asheim

Magne Asheim i SNO ber sauebønder i Tana og Nesseby følge ekstra med, og vil gjerne ha tips om noen finner nye kadaver eller bjørneskitt.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Oppretter jaktlag

Fordi Luftjokdalen er et område der det normalt ikke skal være bjørn, og det er gjort store skader, ble fellingstillatelse gitt raskt.

Nå er den utvidet til å gjelde også Nesseby.

– Den lokale beiteforeningen oppretter et jaktlag i Nesseby, der de trolig vil følge spor fra de ferskeste kadavrene som er funnet, sier Asheim i SNO.

I fjor ble det ikke skutt bjørn på grunn av sau. Det ble skutt en bjørn på våren som hadde tatt reinkalver, samt at en ble felt under jakta.

Kald sommer og lite blåbær

Ennå er det vanskelig å slå fast at det er den samme bjørnen som har etterlatt seg flere

Sauekadaver

Bildet er tilsendt Statens Naturoppsyn fra en bonde som det siste døgnet har mistet i alle fall seks sauer i Nesseby kommune i Finnmark. Sammen med et jaktlag søker bonden nå etter flere kadavre.

Foto: Privat

titalls sauekadavre i Tana og i Nesseby, men det er svært sannsynlig, sier Aasheim.

– Draps- og spisemønsteret ser likt ut. Den dreper for å spise fettet på sauen. Det finner den i juret og brystet. Når det er fortært går den videre, sier Asheim.

Årsaken til at vi i sommer opplever flere sauedrap handler ikke om at det er flere bjørner, men handler trolig om den kalde sommeren vi har hatt i nord.

– Det er mye kaldere i år. Det har ikke blitt noe blåbær, og da må den lete mer etter mat, gjerne i nye områder. Det kan være en forklaring, sier Magne Asheim.

– Meld fra om bjørnespor

NRK har forsøkt å komme i kontakt med bonden som har mistet sau i Nesseby. Både bonden og jaktlaget befinner seg trolig i marka der de søker etter flere kadavre og bjørnespor, opplyser SNO.

– Det er ikke usannsynlig at de i dag vil komme over flere kadavre. Andre som ser bjørnen eller kadavre vil jeg oppfordre om å melde fra til Statens Naturoppsyn, også dersom de kommer over bjørnemøkk, sier Asheim.

Han legger til at folk i bygda ikke trenger å frykte bjørnen.

– Den er ikke observert i området nært folk, og det er ingen grunn til å frykte et eventuelt bjørnemøte. Den vil ikke være farlig for folk å møte på, sier Asheim.

Laster kart, vennligst vent...

Kartet viser området bjørnen beveger seg i i Finnmark, mellom Luftjokdalen i Tana kommune og Nesseby kommune.

Les også: Får skyte bjørn i Tana