NRK Meny
Normal

Styreleder i North Energy: – Selskapet var på vei mot stupet

Styrelederen i North Energy sier de hadde god grunn for å sparke oljedirektøren Erik Karlstrøm.

Ole Rasmus Asbjørnsen og Anders Onarheim

Styreleder i North Energy, Anders Onarheim forklarte seg i Alta tingrett i dag, hvor tidligere direktør Erik Karlstrøm krever pensjonsavtale og omgjøring av hans oppsigelse av selskapet. Her med selskapets advokat, Ole Rasmus Asbjørnsen.

Foto: André Bendixen / NRK

– Vi ble enige om at det var best for alle parter at vi avsluttet arbeidsforholdet til Erik Karlstrøm, sier styreleder i North Energy Anders Onarheim i retten i dag.

Selskapet mener den tidligere direktøren har holdt tilbake informasjon og handlet på egenhånd uten tillatelse fra styret.

Rettssaken hvor Karlstrøm kjemper mot oljeselskapet fortsetter i dag, og skal pågå i totalt fire dager.

– Hørte ikke på styret

I slutten av april ble det kjent at direktøren sluttet i sin stilling i selskapet med umiddelbar virkning. Bakgrunnen var at Erik Karlstrøm ikke lenger hadde styrets tillit.

– Det var helt tydelig at dette var Karlstrøms selskap, det var han som satt med planene, sa Anders Onarheim i retten i dag.

Onarheim sier det var flere hendelser der styret ikke fikk informasjon av den tidligere direktøren. Resultater av leteoperasjoner måtte de lese om i pressemeldinger, selv om de spurte direktøren om nyheter.

– Det var et klart instruksbrudd, sa Onarheim for å begrunne hvorfor styret begynte å miste tillit til direktøren.

– Det var krystallklart at det går ikke informasjon ut uten at det er avklart med styret.

Dette vil Karlstrøm og hans advokat, Hermann Skard motbevise. Skard la i går fram beviser for at problemene i selskapet startet med styrelederen.

Erik Karlstrøm og Hermann Skard

Erik Karlstrøm med sin advokat Hermann Skard.

Foto: André Bendixen / NRK

Kritisk økonomi

Økonomien begynte i 2015 å bli kritisk for North Energy. De hadde hatt flere mislykkede leteoperasjoner og at de i likhet med andre oljeselskaper brukte mye penger for å holde aktiviteten i gang.

– Selskapet var på vei mot stupet, sier Onarheim underveis i forklaringen sin, og sier at selskapet hadde vært konkurs etter et halvt år om de ikke gjorde endringer.

Ifølge Onarheim fant de ut at det ikke var arkivert papirer på en skattekompensasjon som Karlstrøm skal ha fått når han ble hentet fra et utenlandsk oljeselskap.

Karlstrøms risiko i selskapet var 7 millioner, han hadde allerede tjent 50 millioner, hevder Onarheim.

Skattekompensasjonen, feilaktig informasjon og at direktøren ignorerte styreinstruksene var årsaken til at styret bestemte seg for å si opp Karlstrøm, fortalte styrelederen.

Møtet på gangen

I tingretten i går forklarte Erik Karlstrøm at han og tidligere leder av styret, Johan Petter Barlindhaug, ble sendt på gangen under et styremøte for å finne ut hvem som måtte slutte i selskapet.

Anders Onarheim sier de begge fikk varsler før møtet at det måtte gjøres endringer i selskapet. En av de endringene var å skifte posisjonen til Barlindhaug.

Årsaken var at de to tok avgjørelser på egenhånd uten å informere resten av styret.

Karlstrøm mener derimot at Onarheim ikke tålte at de to hadde et godt samarbeid.