Stusser på Norges Russland-politikk

Ordfører i grensekommunen Sør-Varanger reagerer på det han mener er en passiv norsk Russland-politikk.

Rune Rafaelsen

Ordfører i Sør-Varanger Rune Rafaelsen.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

I utenriksminister Børge Brendes nyttårskronikk nevnes ikke Norges forhold til Russland med ett eneste ord. Det synes ordfører i Sør-Varanger kommune Rune Rafaelsen er oppsiktsvekkende.

– Jeg er ordfører i en kommune som har med det russiske å gjøre hver eneste dag. Jeg ser hvordan sanksjonene har påvirket vår situasjon. Norge har kun én reell utenrikspolitisk utfordring, og den ligger i nord, og er knyttet til Russland og nordområdene. Så det at man i en utenrikspolitisk redegjørelse for 2017 ikke nevner relasjonen til Russland, det er alvorlig, sier Rafaelsen.

Han sikter til en kronikk Børge Brende skrev denne uka først publisert i VG og også gjengitt på regjeringens hjemmesider, med tittelen «Stø kurs i en urolig verden». Kronikken handler om de mange konfliktene som preger inngangen til 2017.

– Rafaelsen snakker ned forholdet

Statssekretær i utenriksdepartementet Marit Berger Røsland mener kritikken til Rafaelsen er helt feilslått.

Marit Berger Røsland

Statssekretær i utenriksdepartementet Marit Berger Røsland.

Foto: Malin Amble / Statsministerens kontor

– Jeg synes det er urovekkende at Rafaelsen nærmest benytter enhver anledning til å snakke ned forholdet til Russland. Det er ikke tvil om at vi legger vekt på et godt og avklart naboskap til Russland. Det kommer til å være i norsk utenrikspolitikk fremover. Så har det vært noe redusert politisk kontakt de siste årene på grunn av situasjonen rundt Krim og Øst-Ukraina. Men vi vil selvfølgelig ivareta norske interesser mot Russland også i tiden fremover, sier hun.

– Den viktigste fredspolitikken

Rafaelsen mener uansett at Norge kunne tjent på en mer aktiv Russland-politikk.

– Det viktigste i norsk fredspolitikk er at vi har en god relasjon til nabolandet Russland. Det får man ved å ha et godt folk til folk samarbeid og næringssamarbeid. Det virker stabiliserende, sier han.

– Det er ikke noe tvil om at forholdet mellom Norge og Russland er en svært viktig del av norsk utenrikspolitikk. Samtidig som forholdet til USA, EU og Nato også er viktige spørsmål for oss. Jeg tror vi langt på vei er enige, men jeg ønsker ikke å lage en rekkefølge over hvilke utenrikspolitiske forhold som er viktigst, sier statssekretær Røsland.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende får kritikk fra ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Russland-besøk i 2017?

Selv om det de siste årene har det vært en forverring i båndet også mellom USA og Russland, så kan det hende det blir en endring når Donald Trump tiltrer som president den 20. januar, mener Rafaelsen.

– Det kan hende at USA og Russland får bedre relasjoner. Da er det rart at vi som er et Nato-land ikke klarer å ha mer sofistikert tilnærming til Russland, sier han.

Børge Brende har ikke satt sine ben i Russland siden landet annekterte Krim fra Ukraina i mars 2014. Men nå vurderer departementet et Russlandsbesøk i nær fremtid, sier statssekretær Røsland.

– Konkret vurderer vi nå deltakelse på en konferanse i Arkhangelsk i mars, sier hun.