NRK Meny
Normal

Hele landet stiller opp for kreftsyke Harald

Musiker, produsent og ildsjel Harald Devold kjemper sitt livs viktigste kamp – mot kreften. En støtteaksjon på Facebook har skapt et enormt engasjement over hele landet. Artister som Mari Boine, Steinar Albrigtsen og Jørn Hoel kommer til støttekonserter i Finnmark.

Harald Devold

Musiker og kulturpersonlighet Harald Devold er i Tyskland. Der får han behandling for kreft i bukspyttkjertelen. Nå jobbes det for å samle inn penger til behandlingen.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Han har et fantastisk engasjement for å bringe god musikk ut til folket. Harald har reist Norge rundt. Her i Finnmark har han spilt i hver en krik og krok, og på den måten gitt både musikk og opplevelser til befolkningen.

Mette Westlie er venn og kollega av Harald Devold. Sammen med hans familie og andre venner står hun bak støtteaksjonen for å skaffe penger til en kreftbehandling norske sykehus ikke kan gi ham.

– Vi er fryktelig mange som ønsker å hjelpe Harald. Det viser engasjementet som er skapt. Det er ikke veldig overraskende, men veldig gledelig, sier Westlie.

Hver eneste dag strømmer det på med støtteerklæringer, folk bidrar økonomisk, det lages nettauksjoner og musikere samler seg på flere steder i landet for å lage konserter.

Kreftbehandling i Tyskland

Harald Devold er i gang med behandlingen på et universitetssykehus i Tyskland, og på SMS skriver han at den enorme støtten gir ekstra krefter til å kjempe.

– Det er fantastisk å ha så mange venner som bryr seg og ønsker at jeg skal bli frisk, skriver han.

Tyskland har kommet langt innenfor kreftbehandling, derfor har familien valgt å jobbe for at han skal få den beste behandlingen som finnes for kreft i bukspyttkjertelen.

– Alt dette engasjementet betyr enormt mye, sier Harald Devolds tidligere kone og representant for familien, NRK journalist, Silja Arvola.

– Behandlingen som han skal gjennom koster 800.000 kroner, og det er kommet inn over 350.000 til nå. Vi er så utrolig rørt, sier Arvola.

Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen

Både Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen kommer nordover til en planlagt støttekonsert for Harald.

Foto: Morten Harangen / NRK

Støttekonserter flere steder i landet

Artister som Mari Boine, Steinar Albrigtsen og Jørn Hoel kommer nordover til en planlagt støttekonsert for Harald.

Harald Devold har jobbet spesielt tett med artisten Jørn Hoel. Allerede neste uke spiller han støttekonsert i hovedstaden med Oslo Groove Company, senere kommer han til Finnmark.

– Jeg har kjent Harald siden 80-tallet. Jeg har hatt enormt stor glede av først og fremst kameratskapet, men også det musikalske. Han har gjort utrolig mye for min karriere. Det er soleklart at jeg hopper på flyet og kommer til Finnmark for å bidra med det jeg kan. Jeg håper mange kommer å kjøper billetter og på den måten støtter Harald.

Stian Labahå i Sør-Varanger som er musikerkollega av Harald jobber døgnet rundt, nesten, for å samle inn penger. 21.desember er datoen for støttekonserten i Kirkenes, hvor Jørn Hoel skal spille.

– Det er i alle fall syv konserter som er satt opp i nær fremtid, i Ålesund, Alta, Kirkenes, Vadsø og Oslo.

– Det har tatt helt av. Det er bare helt fantastisk at så mange bidrar.