Stortingspolitiker (Sp) mener Oslo-folk ikke skjønner seg på Finnmark

Senterpartiets Marit Arnstad mener folk i hovedstaden lider av «Finnmarkssyndromet», og kritiserer kommunalministeren for å glemme de store avstandene. – Billig politisk poeng, mener Høyre i Finnmark.

Valg til Nobelkomiteen

Marit Arnstad mener folk utenfor Finnmark ikke skjønner hvor store avstandene er i fylket, og mener regjeringens regionreform er feilslått.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

På en PowerPoint i et møterom i Oslo er det svært lett å spleise Troms og Finnmark. Det er en grafisk operasjon på et datagenerert kart. Ett par tastetrykk og voila! Møtedeltakerne klapper begeistret i hendene. Norsk geografi ser plutselig «ryddigere» ut.

Ordene er hentet fra Senterpartiets Marit Arnstads kronikk i VG mandag, hvor nordtrønderen harselerer med regionreformen og det hun kaller skrivebordspolitikk.

Til NRK utdyper hun hva hun mener med «Finnmarkssyndromet».

– Det er noe folk i hovedstaden har. Der hvor man ikke har vilje og evne til å se hva Finnmark er og hvilke avstander som er i fylket.

– Hvorfor er avstand viktig?

– Når man skal organisere offentlige tjenester og velferd, så må man se på innbyggertall men også på avstandene i regionene du snakker om. Det som provoserte meg var at statsråd Monica Mæland sto på Stortinget og snakket kun om innbyggertall og overhodet ikke om avstandene i regionen.

Hva er Finnmarkssyndromet?

Hva er egentlig Finnmarkssyndromet? Vi har spurt folk i både Oslo og i Finnmark.

Folkeavstemning

Regionreformen er diskusjonstema i Finnmark om dagen, og om kort tid skal det bli avholdt en folkeavstemning i fylket om man skal slå seg sammen med Troms eller ikke.

– Mye av det som finnmarkingene argumenter for er rasjonelt. De har mye naturressurser og mange krefter, og jeg tror de kan utvikle seg bedre selv enn sammen med et annet fylke, utdyper Arnstad.

– I debatten om regionreformen må vi ikke bare diskutere hoder, men ser på hvor store avstandene er og hvor differensiert regionen er. Statsråden glemmer avstandene som allerede finnes i Finnmark, sier hun.

Jo Inge Hesjevik

Høyres Jo-Inge Hesjevik er ikke imponert over Marit Arnstads kronikk i VG. Han mener hun forsøker å score billige poeng.

Foto: Allan Klo / NRK

– Billig poeng

I Finnmark er det naturligvis også dem som mener regionreformen er en god idé. Det gjelder selvsagtes fylkesleder for Høyre, Jo-Inge Hesjevik.

– Det første jeg tenker når jeg leser det er at hun forsøker å sanke stemmer for Distrikts-Norge. At Arnstad forstår Finnmark mer enn kommunalministeren, mener jeg hun skal holde seg for god for, sier han.

Hesjevik mener Arnstads avstandsargument faller på sin egen urimelighet.

– Hvis vi snakker om avstanden inn til fylkesrådshuset, hvor mange i Finnmark er innom her i løpet av året? Poenget er jo at Vadsø ikke er et naturlig hovedsete rent geografisk, men fordi teknologien tillater det – så kan vi legge funksjoner til Vadsø og få gode tjenester. Måten hun bruker avstand på kommer mer til å skade oss i sammenslåingsdebatten, mener han.

Fylkeslederen mener Arnstad forsøker å score billige poeng med sin kronikk.

– Jeg er lei av at sentrale politikere skal bruke Finnmark som særtilfelle for å påvirke nasjonal politikk. Vi har god utvikling innen en rekke områder og vokser i folketall, så Finnmark går godt. Men vi trenger større regioner i framtiden, sier han.

Sammenslåing av Finnmark og Troms

Hva vet vi om det nye fylket?