Storpolitikk har lagt snøkrabbenæringa brakk

For et og et halvt år siden var det full aktivitet og klondike-stemning i Båtsfjord. Men i dag ligger fiskebåtene i arrest, og ikke en enste snøkrabbe blir levert til fabrikken.

Senator

Det latviske snøkrabbefartøyet Senator til kai i Kirkenes brakt inn av Kystvakten. Skipet satt ut 2600 teiner på norsk sokkel med tillatelse fra EU. Men Norge hevder suverenitet i området og mener dette er ulovlig.

Foto: Tarjei Abelsen

Selv om det er fullt av krabbe i havet, står anlegget i Båtsfjord helt tomt. Og alle ansatte har mistet jobben.

Problemene for kommunen startet da det internasjonale smutthullet ble stengt i fjor høst.

Og mens de norske båtene får dispensasjon til å fiske krabber i svalbardsonen, er alle båter fra EU stengt ute.

Sea Gourmet

Det står nå tomme lokaler i Båtsfjord etter at snøkrabbeleveransene stoppet opp.

Foto: Tarjei Abelsen

Tatt i arrest

De europeiske fiskebåtene mistet med det all tilgang til krabben i Barentshavet, og det latviske rederiet som leverte all krabben hit ble tatt for ulovlig fiske i havet utenfor Svalbard.

Saken deres blir prøvd for retten denne uka.

Ordføreren i Båtsfjord er ikke fornøyd. Storpolitikken har rett og slett lagt hele satsinga i kommunen brakk. Det som var en lovende industri har nå blitt til tomme lokaler og arbeidsledige innbyggere.

Det er langt fra Båtsfjord til Brussel.

Får kritikk

Under verdens største sjømatmesse i Brussel i forrige uke fikk Per Sandberg kritikk fordi han ikke vil dele av matfatet utenfor Svalbard.

Flere land vurderer nå å ta kampen om krabben til domstolen i Haag, og ifølge den latviske delegasjonen i Brussel som NRK snakker med, vurderer de nå å gå til sak mot Norge over disse fiskerettighetene.

– Vi er villig til å gi tilgang, men da må vi ha noe tilbake i forhold til andre ressurser, svarer Sandberg.

Per Sandberg i Brussel

Per Sandberg under verdens største fiskerimesse i Brussel i forrige uke.

Foto: Tarjei Abelsen

Forhandlingskort

Fiskeriministeren bruker nå sjøkrabben som et sterkt forhandlingskort, og sier han forventer fiskekvoter i retur mot å gi EU tilgang til snøkrabben.

Han er klar på at arresten av den latviske båten er på sin plass, selv om de kunne ha gitt snøkrabber til Båtsfjord.

– Vi mener skipene har vært inne på kontinentalsokkelen. Er det andre som prøver på det samme før en avtale, så blir de hentet inn på samme måte, sier fiskeriministeren.

Han sier at de føler seg rimelig komfortable med hvor Norge står lovmessig, og mener EU snart vil komme til forhandlingsbordet.

Kart over norsk sokkel

Stenging av smutthullet har skap utfordringer for blant annet Båtsfjord kommune i Finnmark.

Foto: Regjeringen

– Jeg tror det går an å komme fram til en løsning. De aller fleste innenfor EU-systemet er villig til å komme fram til et forhandlingsresultat. Vi har tilbudt EU et godt tilbud, så får vi se om de tar det der ifra, sier han.

I Båtsfjord er oppfattelsen en annen. Ordføreren mener at det latviske skipet som nå er i arrest burde få lov til å levere fisk.

– De 50 arbeidsplassene ville utgjort 20.000 i Oslo. Jeg mener regjeringa ikke har gjort nok, sier ordfører i Båtsfjord, Geir Knutsen.

Ordfører Geir Knutsen

Ordfører i Båtsfjord Geir Knutsen (Ap) mener regjeringa har gjort for lite nå når Båtsfjord ikke får noe snøkrabbe-leveranser.

Foto: Tarjei Abelsen