NRK Meny
Normal

Stormfull fødsel i lufta: – Skal ikke hete Storm

Mens ambulanseflyet sirklet i stormen midtfjords mellom Vadsø og Kirkenes, fikk Kristin og Håkon en sønn natt til torsdag.

Håkon Aleksander Børresen

I FLYET: Det ble en dramatisk natt for paret da de skulle få sitt fjerde barn. Her like etter fødselen i ambulanseflyet, på vei til Kirkenes.

Foto: Privat

Kristin Rushfeldt Børresen og Håkon Aleksander Børresen ventet barn nummer fire og har en del erfaring med barnefødsler.

Når fjerdemann meldte sin ankomst like før midnatt i går, midt i uværet, ble det hastverk for familien.

Det hele endte godt, flere tusen fot over havet.

– Han skal ikke hete Storm, som mange har foreslått, ler faren.

Storm og stiv kulig i Finnmark

Det har vært uvær i Finnmark hele uka, og flere veier har vært stengt og fly er blitt kansellert. Dette uroet familien, som normalt ville ha kjørt fra Vadsø og til sykehuset i Kirkenes.

Håkon Aleksander Børresen

FØR REISEN: Håkon Aleksander Børresen ble litt nervøs av at kona hadde åtte centimeters åpning før flyturen til Kirkenes, men det hele endte bra.

Foto: Privat

– Været var ikke så bra, så vi var litt bekymra. Vi trodde ikke vi ville få ambulansefly, så jeg fryktet den ville komme i ambulansen kjørende rundt fjorden, sier Håkon Aleksander.

Den erfarne faren fulgte med på avstanden mellom riene til kona, og skjønte at dette kom til å gå fort. Jordmora i byen var på et annet oppdrag i Tana, og løsningen ble dermed et ambulansefly i uværet.

– Vi fikk heldigvis ambulansefly og jordmora kom seg fra Tana til Vadsø i tide, og ble med i flyet. Det siste jordmora sa før vi tok av var at kona hadde åtte centimeters åpning, forteller Håkon Aleksander dagen etter.

– Jeg var utrolig nok ikke stressa, ler han.

Ambulansefly på Bodø lufthavn

Midt over Varangerfjorden i Øst-Finnmark fikk Kristin Rushfeldt Børresen og Håkon Aleksander Børresen sitt fjerde barn i et ambulansefly av samme type som dette.

Foto: Barbro Andersen / NRK

– Gutten kommer!

Ambulanseflyet tok av fra Vadsø og satte ristende i vei mot Kirkenes.

– Midtfjords så sier jordmora at gutten kommer!

Født i fly

NYFØDT: Over Varangerfjorden, midt imellom Vadsø og Kirkenes, kom en gutt som var 3460 gram og 50 centimeter lang.

Foto: Privat

Over Varangerfjorden, midt imellom Vadsø og Kirkenes, kom en gutt som var 3460 gram og 50 centimeter lang.

– Jeg vet ikke hva piloten gjorde, men han begynte å sirkle litt opp i høyden. Da ble det mye roligere i flyet. Og så kom han. Og det gikk fort.

Da turte ikke barnefaren å se ut av vindet på ambulanseflyet mer, for vinden var så kraftig. Like etter landet alle passasjerene trygt i Kirkenes.

– Det var spesielt, men jeg må innrømme at med jordmora følte jeg meg trygg. Hun kan sakene sine, roser barnefaren.