NRK Meny
Normal

Støre: – Hvis utviklingen skal være å ruste opp, uroer det meg

Ap-lederen mener det ikke er en god løsning å ruste opp i Finnmark, men er åpen for å øke forsvarsbudsjettene.

Støre i Alta

Støre besøkte i går Alta for et debattmøte om nordområdene i regi av tankesmien Agenda. På møtet ble blant annet Norges tilnærming til Russland diskutert.

Foto: Rolf jakobsen / NRK

– Jeg er litt urolig hvis utviklingen i Europa skal være sånn at svaret vårt er å ruste opp, at svaret vårt er militært, sier Jonas Gahr Støre til NRK etter et debattmøte i Alta.

Den siste tiden har blant andre Hæren og lederen av Norges offisersforbund tatt til orde for å ruste opp i Finnmark for å imøtekomme «mulig kommende trusler».

Ap-lederen mener imidlertid at dialog er et bedre våpen.

– I nord er det ingen problemer eller utfordringer der svaret er militært med stor M. Men vi skal ha et forsvar, og vi har vår allianse som gir oss forsikringspremie. Den skal vi ta godt vare på. Men la oss nå tenke at det er langs det politiske sporet vi kan finne løsninger – også i nord, sier Støre.

– Vi har et ansvar

Nordområdepolitikk og forholdet til Russland var et tema under debatten der blant andre

Garnisonen i Porsanger

Garnisonen i Porsanger

Foto: John Charles Kvam/Forsvaret

statssekretær Bård Glad Pedersen i UD og viserektor Sveinung Eikeland ved Norges arktiske universitet, deltok.

Forsvarstoppene som i forrige uke tok bladet fra munnen, tok til orde for mer personell og tyngre våpen blant annet til garnisonen i Porsanger – i tider der mange oppfatter Russland som aggressivt.

Støre forstår at militære ledere diskuterer opprusting og antar det er bred enighet på Stortinget om at Norge skal ha et moderne forsvar og være utviklet til å svare på de utfordringene landet står overfor, men:

Vi har hatt fred med Russland i 1000 år, og det har vært en veldig variert internasjonal situasjon gjennom alle de årene. Nå er det igjen kalde vinder som ikke har oppstått her. Norge må reagere på den maktbruken Russland har vist i Ukraina, men vi har også et ansvar for å utvikle naboforholdet til Russland i nord.

Økte forsvarsbudsjetter

Debattmøte i Alta

Støre og de andre debattantene under gårsdagens møte i Alta.

Foto: Tankesmien Agenda

Men Støre , som i helga la frem sin plan for den videre nordområdesatsingen, utelukker imidlertid ikke å støtte opp om økte forsvarsbudsjetter - i tråd med NATOs krav om to prosent av medlemslandenes brutto nasjonalprodukt.

– Jeg sier ikke nei til det på stående fot. Økning er ikke et svar i seg selv, det er et spørsmål om hva det har å si med struktur, bemanning og kapasitet. Vi ønsker å ha et forsvar som er tilpasset de utfordringer vi har i samspill med våre allierte i NATO.

– Det kan være naturlig at må bevilge mer til et forsvar som er dyrt å drive. Vi ønsker at fartøyene våre kan seile og at vi har moderne utstyr, sier Støre.