NRK Meny
Normal

Meteorolog: Kommunene bør være i forkant av regnværet

Det er fare for kraftig regnvær i helgen, oppimot 40 mm nedbør i løpet av 24 timer. Meterologisk institutt ber vann- og avløpsavdelingene i Nord-Troms og Vest-Finnmark om å være i forkant av regnværet.

Regnet fosser ned

Oppmot 40 mm nedbør kan komme i løpet av 24 timer. Meteorologisk institutt ber folk være OBS på flom.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Store nedbørsmengder nærmer seg Nord-Troms og Finnmark, et lavtrykk som nå ligger over Nord-Sverige vil ankomme søndag morgen.

– Når folk våkner i morgen så vil det ligge ved kysten av Finnmark. Så vil det passere på kvelden og natta, sier vakthavende meterolog Sjur Wergeland ved Meterologisk institutt i Tromsø.

Hos nettstedet varsom.no meldes det om en flomfare på aktsomhetsnivå 2 (se faktaboks)

– Folk som bor i nærheten av bekker og elver bør være klar over at vannet kan stige i løpet av søndagen. Vi oppfordrer kommunene til å være i forkant og på vakt, klargjør Wergeland.

Er klar for regnværet

I Hammerfest kommune er vann og avløpsseksjonen godt forberedt på det meldte regnværet. De har tre mann klar dersom det skulle bli nødvendig.

Vi har fått det med oss og vi er på vakt. Akkurat nå ser det greit ut, men jeg tror nok det vil bli et par tilfeller med uttrykning i morgen, forteller vaktansvarlig, Frank Müller.

I Hammerfest er de også godt stilt når det kommer til vannmagasinet. Under en ombygging i vinter ble det tappet vann ut av magasinet og de har derfor mange meter å gå på dersom regnværet blir så ekstremt som det er meldt.

– Har dere renset sluker og dreneringsrør som et tiltak før regnværet?

– Det gjør vi rutinemessig hele året så det skal være i orden. Nå er det en del sand etter vinterens strøing på veiene, men mesteparten skal være kostet bort nå. Skulle det oppstå problemer med det så har også veiavdelignen 2 mann på vakt som kan rykke ut, avslutter Müller.

Tror det blir problemfritt

I Nordreisa kommune har de mottatt OBS-varselet, men forventer ikke de store hendelsene.

– Vi har ikke ekstra folk på vakt, men vanlig beredskap. Vi skal diskturer det nå og se om vi kanskje må ha flere på vakt.

Tror du dette regnværet kommer til å skape trøbbel?

– Det behøver ikke bli noe, men det er ikke uvanlig om det blir ekstra belastning på pumpestasjonene. Utover det så kan nok enkelte stikkrenner gå tett, avslutter Nils Benjaminsen i Nordreisa kommunes avdeling for vann og avløp.