NRK Meny
Normal

Sliter med å fylle arbeidsplasser innen oljebransjen

Ungdom må bli mer interessert i realfag mener NAV og NHO i Finnmark. Allerede i dag er det større etterspørsel etter ingeniører og operatører innen olje, gass og mineralbedrifter i Finnmark, enn det NAV klarer å skaffe.

Oljearbeidar

Mandag ble det kjent at Statoil har gjort et nytt oljefunn i Barentshavet. Men allerede i dag er det vanskelig å fylle behovet for ingeniører og oljearbeidere.

Foto: NRK

Mandag ble det kjent at Statoil hadde funnet nok et oljefelt i Barentshavet. Men ifølge NAV Finnmark er etterspørselen etter arbeidskraft innen oljebransjen allerede større enn det Finnmark kan håndtere.

– Det vil være behov for ingeniører av ulike typer. I dag har vi rekrutteringsproblemer og klarer ikke fylle behovet for ingeniører. Det sier avdelingsdirektør for Eva-Lill Margit.

Ifølge henne er det et problem som gjelder hele landet.

Ungdom må motiveres

Marit Helen Pedersen

Regiondirektør i NHO Finnmark, Marit Helene Pedersen mener man må vise ungdom hvor viktig det er med realfagutdanninger.

Foto: NHO

Tall fra NHO viser at allerede i år vil det være behov for 120 ingeniører og 300 operatører innenfor olje, gass og mineralbedrifter i Nord-Norge. De oppfordrer nå skolene i nord til å ta ansvar for å rekruttere ungdom til oljebransjen.

– Vi må motivere egne ungdom til å ta realfagsutdanning og fagarbeiderutdanning. Skole, foreldre og næring må vise hvor viktig det er at ungdom tar disse utdanningene, sier regiondirektør Marit Helene Pedersen.

Godt å ha tid

Det kan gå flere år før oljebransjen for fullt er på plass i Finnmark. Eva-Lill Margit i NAV Finnmark mener man må bruke den tiden for det den er verdt.

– Det er godt å ha tid. Spesielt vår egen ungdom i Finnmark må motiveres og rådgis til å ta høyere utdanning innenfor realfag.