Stoler ikke på Vardø-politikerne

VARDØ: – Vardø forfaller og de på rådhuset har vært ineffektive fra dag 1. Det ser ut til at de er glade bare de får sitte der, sier to vardøværinger.

Velgere i Vardø

Randi (til venstre) og Britt ønsker seg en helt ny ledelse i Vardø. Fiskeriarbeidsplasser til ungdommen og et krafttak mot forfallet i byen er de neste punktene på ønskelista.

Foto: Knut-Sverre Horn

Valglogo

Mange vardøværinger er frustrerte over ledelsen i kommunen. Det har vært formidlet til NRK og andre medier en rekke ganger de siste årene, men få har ønsket å gi et navn og ansikt til kritikken.

Før mandagens store kommunalpolitiske debatt i regi av NRK og Amedia, står imidlertid vardøværingene Britt og Randi fram - i det minste med fornavn. NRK traff de to på kafé i Vardø før debatten, og de la ikke skjul på at de gjerne bytter ut både ordfører og rådmann.

En ting er bra med hjembyen deres:

– Folket! Alle kjenner alle. Det er kanskje derfor det blir sånn: De på rådhuset er altfor godt kjent med hverandre. Jeg tenker at de ikke bryr seg så mye. Byen forfaller, men de tar ikke tak i det, sier Britt.

– Vi burde fått bort alle de gamle husene i Vardø, men de sier at det koster, supplerer Randi.

– Det blir en råd hvis de får folket med på en dugnad. Men det er folket selv som går i bresjen for alt her, mener Britt.

Valgdebatt fra Vardø mandag 24. august 2015.

Se valgdebatten fra Vardø i reprise.

Stoler ikke på politikerne

– Jeg har ikke stemt på mange år, jeg har mistet trua på politikerne. Det blir mest en lover-og-lyver-mentalitet, innrømmer Britt.

– Mange er skuffet over ordføreren. Det blir ikke noe av det han snakker om, sier Randi.

Frps Lasse Haughom holdt en svært lav profil før han vant valget og ble ordfører for fire år siden. På ett vis er han populær:

– Han er en folkets mann, han kjenner alle og prater med alle. Men som ordfører må du kunne ta upopulære avgjørelser. Det blir ikke noe av det han snakker om, mener Britt.

Hun er også skeptisk til administrasjonen.

– Rådmennene har bukta og begge endene. Vi har både en rådmann og en assisterende rådmann. Trenger vi det til 2000 mennesker? De kunne brukt pengene på å ruste opp veiene i byen.

Et ekko av hennes frustrasjon finnes blant annet i programmet til Kystpartiet i Vardø. De går til valg på å ha «større kommunal åpenhet, medbestemmelse og kommunikasjon».

Mer penger på fisk

En rekke politikere lover også å jobbe for nytt liv i fiske

rinæringa, som alltid har vært viktig for kommunen. Det faller i god hos venninnene NRK traff på kafe.

– Ungdommen må få fiskebåter, uten at de skal ha lov til å selge båten og kvoten etterpå, krever Randi.