Stjernekamp-fabrikken i nord: – Veldig hyggelig at de stikker seg ut

På Alta videregående skole har to av finalistene i Stjernekamp gått de to siste årene.

Alta videregående skole

På denne videregående skolen i Finnmark har flere kulturpersonligheter både lokalt, regionalt og nasjonalt gått.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

– Våre elever driver med veldig mye forskjellig. Det er nok en fordel i Stjernekamp, sier musikklærer Birger Andre Nilsen.

Han er en av lærerne på Musikk, dans og drama ved Alta videregående skole. Nilsen er en av dem som har undervist Bilal Saab og mange andre artister som har fullført sin videregående opplæring i Alta.

Årets Stjernekamp-finalist er selv full av lovord til lærere, medelever og skolen.

– Jeg lærte mye om musikk og livet generelt her, og etter videregående hadde jeg fått en ny familie, sier Saab.

Bilal Saab Stjernekamp

Bilal Saab har vist fram sin allsidige musikalske bakgrunn på Stjernekamp. Den allsidigheten har han fått på Alta videregående skole.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Utfordrer elevene

Lærerne ved skolen er også full av lovord til sine tidligere elever, og de synes det er svært gledelig at de har hatt to finalister i Stjernekamp på kort tid.

I fjor vant Ella Marie Hætta Isaksen fra Tana musikkonkurransen. Hun gikk på teaterlinja da hun var elev i Alta.

– Vi har ikke hatt det som et overordnet mål, men det er veldig hyggelig at de stikker seg ut, sier Nilsen.

Han legger til at elevene blir utfordret til ulike sjangre.

– Det er nok en fordel i Stjernekamp at våre elever driver med veldig mye forskjellig, sier Nilsen, som sier at det ikke bare er i Stjernekamp deres elever har markert seg.

Varangerfestivalen 2019

Ella Marie Hætta Isaksen har gått to år på Alta videregående skole.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Vi har begge jobbet hardt for det

Før saken ble publisert har NRK prøvd å få en kommentar fra Hætta Isaksen om tiden på Alta videregående skole. I etterkant av at saken ble publisert har Ella Marie Hætta Isaksen kommet med en kommentar.

Hun skriver at hun ikke ønsker å gi skolen i Alta kreditt for sin seier i Stjernekamp i 2018, og at hun etter to år i Alta fullførte sin utdanning ved Kongsbakken videregående skole i Tromsø.

Hætta Isaksen skriver at hun opplevde samehets på skolen, og hun mener at skolemiljøet ikke var bra i den perioden hun gikk der.

– Jeg synes selvfølgelig det er stas at to Stjernekamp-finalister på rad har gått på Alta videregående skole. Det at vi to ble Stjernekamp-finalister, tror jeg ikke er noen tilfeldighet. Vi har begge jobbet hardt for det, men det at jeg også har gått Alta videregående skole er nok en tilfeldighet. Med det sagt, så gleder jeg meg masse til lørdag og ny Stjernekamp-finale! Hjertet mitt bobler over av Finnmarks-stolthet, skriver Hætta Isaksen i en e-post til NRK.

Ekholm Gigant

Under Gigant får unge artister erfare hvordan det er å spille inn musikk med et profesjonelt produksjonsteam.

Foto: Sunniva Sollied Møller

Mange tilbud på fritiden

På skolen har flere kjente navn som Gørild Mauseth, Hallgeir Pedersen, Caroline Johansen, Petter Carlsen, Eirik Lyng og mange flere fått sin musikalske grunnopplæring.

Mange av dem har også brukt fritiden sin på Huset. Her kan ungdommene møtes utenom skoletid, og det er både musikk- og teatertilbud til de som ønsker det her.

På sommeren har også unge artister fått erfare hvordan det er å spille inn musikk. Det er et tilbud som har vært siden 2005, og det har vært på samarbeid med Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA).

På LIPA har også flere av elevene på Musikk, dans og drama i Alta gått.

Birger Andre Nilsen er en av lærerne på musikklinja i Alta

Birger Andre Nilsen viser her nye toner for elevene på musikklinja ved Alta videregående skole.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Suksessoppskriften

Musikk, dans og drama tilbyr elever fra hele Finnmark generell studiekompetanse og samtidig muligheten til å ta et dypdykk i musikk-, dans- eller dramafag.

Skolen har også elever fra andre steder i fylket. Bilal Saab kommer fra Hasvik, mens Ella Marie Hætta Isaksen hadde flyttet fra Tana for å gå på teaterlinja i Alta.

Saab tror at kombinasjonen av at de er få elever og gode lærere bidrar til at flere som har gått på skolen stikker seg fram.

– Når det ikke er overfylt så får man en tettere oppfølging. Mange kan også peke deg i riktig retning, sier Stjernekamp-finalisten.

Einar Leinonen underviser i musikk på Alta videregående skole

Einar Leinonen har selv vært elev på Alta videregående skole. I dag lærer han bort sine kunster for framtidige kulturpersonligheter fra Finnmark.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Lærerne på Musikk, dans og dramalinja sier de legger vekt på god oppfølging av elevene.

– Vi har som mål å være tett på elevene, og følge dem godt opp. Det håper vi at vi gjør. Men elevgruppene er også flinke til å backe hverandre opp, sier Einar Leinonen, som selv har vært elev på musikklinja.

Skal være en katalysator

Et godt skolemiljø er noe de vektlegger.

– Har elevene det bra sosialt, så vil de ha det bra faglig. Da vil vi få høyere gjennomføringsgrad. Så vi håper dem har det all right her hos oss, sier Leinonen.

Birger Andre Nilsen skriver ned nye toner fra Alta videregående skole

Birger Andre Nilsen og hans lærerkolleger får skryt fra Bilal Saab. De synes det er gledelig å se at deres tidligere elever lykkes på Stjernekamp.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Lærerne på Alta videregående skole påpeker at struktur og øving er viktig om man skal lykkes i denne bransjen. Det er noe alle elevene stort sett har stått for selv.

– Vi kan være en katalysator og et sted de kan vokse og gro, men det er dem selv som gjør de her tingene i form av hvem de er. Det er i hovedsak de som skal ha æren for at de er der de er i dag, sier Leinonen om de mange elevene som har lyktes etter å ha gått på Alta videregående skole.

Áslat Eira fra Kautokeino går på musikklinja ved Alta videregående skole

Áslat Eira fra Kautokeino går andre året på musikklinja. Han sier at Saab og Hætta Isaksen er en inspirasjon i skolehverdagen.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK