Stian var alene og forfrossen på fjellet: – Jeg er så glad for at han er i live

Hvert år skjer alvorlige ulykker når reindriftssamer er på fjellet. For Stian var hjelpen langt unna da han veltet med skuteren – alene og i dårlig vær.

Astrid og Stian Kemi

Gleden var stor i familien Kemi, da Stian kom trygt hjem igjen. Her sammen med mor Astrid Kemi, som måtte vente i flere timer på at sønnen ble funnet på fjellet.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

– Jeg prøvde å rette opp skuteren, men det gikk ikke. Jeg ble så utmattet og kald at jeg begynte å fantasere, forteller Stian Kemi.

Den 25 år gamle reindriftsutøveren var på fjellet med reinflokken da været virkelig blåste til. Han så ingenting og tippet utfor en bratt bakke med skuteren.

Han kom seg ingen vei – forfrossen og langt fra andre mennesker. Etter å ha gått om lag én kilometer for å få mobildekning, fikk han ringt politiet.

– Men hjelpen kom jo aldri, forteller han.

Stian Kemi

Selv om det var noen dramatiske timer, hvor både Stian og familien var redde for livet hans, har det likevel ikke satt skrekken i ham. Bare noen dager etterpå drar han ut igjen. – Jeg har jo dyrene mine der, så jeg må ut igjen, sier han.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Politiet forsøkte å sende ut helikopter, men på grunn av været måtte det snu. De ringte Røde Kors, som igjen ringte til reindriftsutøvere i området.

Etter åtte timer fant de ham, sovende ved skuteren.

Knallharde timer

Hjemme satt en bekymret mamma. Hun fikk snakket med sønnen før samtalen plutselig ble brutt.

– Jeg fikk panikk. Han ropte om hjelp, og det gjør noe med mammahjertet, sier en gråtkvalt Astrid Kemi.

Hun forteller at hun hvert år er bekymret når sønnen drar ut for å flytte reinflokken. Været og forholdene medfører ofte høy risiko.

– Det var noen knallharde timer å vente på at han ble funnet i god behold, sier hun.

Ellinor Marita Jåma

Leder for Norske Reindriftsamers Landsforbund, Ellinor Marita Jåma, sier at de for tiden har et veldig fokus på å forbedre HMS for reindriftsutøverne.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Tragiske ulykker hvert år

Leder for Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL), Ellinor Marita Jåma, sier at tragiske ulykker skjer årlig i næringa deres.

– Dessverre opplever vi større ulykker nesten hvert år. Vi har ulykker som går riktig ille, som gjør at vi mister reindriftsutøvere, sier Jåma.

Jåma forteller at NRL venter på en rapport om helse, miljø og sikkerhet (HMS) for reindriftssamer, slik at de kan forebygge at ulykker skjer.

Hun mener politiets arbeid ved ulykker kan effektiviseres. Både hun og Astrid Kemi mener politiet skulle ringt reindriftssamene i området først.

– De har størst kompetanse når det gjelder å lete i området, og de visste hvor reinflokken var, sier Kemi.

– Hadde de ringt oss med en gang de fikk beskjed fra Stian, hadde han blitt funnet tidligere.

Astrid Kemi

Mamma til Stian, Astrid Kemi, er bekymret hvert år han drar ut på reinflytting – fordi forholdene er så vanskelige og det skjer mange ulykker.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Må eliminere risiko

Operasjonsleder i Finnmark politidistrikt, Jan Arne Pettersen, sier politiet gjorde alt de kunne. De sendte ut helikopter og kontaktet Røde Kors.

Tiden det tok forklarer politiet med at det er vanskelig å ta seg fram i terrenget på denne tiden av året.

For øvrig er Pettersen enig i at man bør jobbe for å forebygge flere ulykker.

Denne gangen gikk det heldigvis bra.

– Det er helt ubeskrivelig. Jeg er så glad for at han er i live, sier Astrid Kemi.