NRK Meny
Normal

Sterkest vind i nord, men Kystvakten er mest bekymret for fritidsflåten i sør

I sluttspurten av påska er det meldt til dels sterk vind mange plasser i landet, og ferdes man på havet kan det være lurt å være oppmerksom. Vinden vil ta hardest tak i nord, men det er ikke fiskerne Kystvakten er mest bekymret for.

Vesttind i ruskevær

Tråleren Vesttind i ruskevær nord for Lofoten påskeaften. Mens mange små fiskefartøy holder seg til land, driver den havgående flåten som normalt melder Kystvakten.

Foto: Kystvakten

– Når være blir for galt så har fiskerne vett til å komme seg inn til land. Er det noe vi er bekymret for så er det fritidsflåten lengre sør som ikke er like godt vant, sier Steve Olsen som er vaktsjef i Kystvakten og sitter på hovedkvarteret på Sortland.

Over store deler av landet er det meldt om frisk bris de kommende dagene, og i Hordaland og Rogaland er det sendt ut OBS-varsel fordi det er ventet sørlig sterk kuling, og kan hende liten storm. I Finnmark der det OBS-varsel i kyst-områdene mellom Loppa og Vardø.

Få fiskere på fjellet

Det kan skape farlige situasjoner for de som har fått ut båten i den tidlige våren sørpå.

For mens det i nord stort sett er fiskere som er ute på havet nå i påska, er det fra svenske-grensen til vestlandet mer vanlig med fritidsbåter ute på havet.

– Både vi og redningsselskapet har båter i beredskap i sør, forteller Olsen.

Vanligvis pleier det å være færre fiskefartøyer ute på havet i påsketiden, og så er tilfellet i år også, men i mindre grad enn vanlig ifølge Kystvakten.

– De aller minste kystbåtene er ikke ute idag pågrunn avværet, men ellers er det ikke mye mindre aktivitet enn til vanlig. Fiskemottakene holder åpent, og da er også fiskerne ute, forklarer Olsen.