Hopp til innhold

Sterke bilder får ordførere til å snu

Flere ordførere som tidligere har sagt nei til å ta imot Syria-flyktninger snur og ønsker å ta imot flyktninger i sin kommune.

GREECE-TURKEY-EUROPE-MIGRANTS

Syriske flyktninger ankommer Hellas etter å ha krysset Egeerhavet i en oppblåsbar båt.

Foto: ACHILLEAS ZAVALLIS / Afp

De sterke bildene fra Middelhavet av druknede flyktninger, noen barn, har gjort inntrykk blant Norges ordførere.

– Når jeg som ordfører sitter og ser på bildene av disse ungene som går over skjermen, så triller tårene på meg. Jeg synes det er helt forferdelig, sier ordfører i Loppa kommune, Jan Erik Jensen.

Han er én av tre ordførere i Finnmark som de siste dagene har snudd fra nei til ja i forhold til å ta imot Syria-flyktninger.

– Loppa kommune jobber nå på spreng i forhold til ressursene, og om vi har kapasitet til å ta imot flyktninger, forteller Jensen.

Ordfører Jan Erik Jensen

Ordfører i Loppa kommune, Jan Erik Jensen (Kystpartiet) sier at bildene i media går inn på ham. Nå åpner kommunen for å ta imot flere Syria-flyktninger.

Foto: Rune Berg

En ny trend over hele landet

Sammen med Loppa har også Lebesby og Kvalsund kommune i Finnmark nå snudd og ønsker å ta imot flyktninger.

Kommunalpolitisk talskvinne i Høyre, Ingjerd Schou. reiser mye i forbindelse med valgkampen, og forteller at flere ordførere og folkevalgte nå ønsker å ta sin del av ansvaret for å hjelpe Syria-flyktningene.

– Det opplever jeg faktisk er en ny trend. Jeg tror at veldig mange nå ikke klarer å bare se de forferdelige bildene og den situasjonsbeskrivelsen som mange er i uten å stille seg velvillig til å finne kapasitet og bidra med å hjelpe, sier hun.

– Jeg opplever at de ordførerne jeg snakker med, uansett partifarger, men særlig høyreordførere tar sitt ansvar nå.

Ingjerd Schou (H) i Transport- og kommunikasjonskomiteen

Talskvinne i Høyre, Ingjerd Schou (H).

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

Kommunene mangler boliger

En annen kommune som tidligere sa nei, lille Hasvik på Sørøya, har nå regulert ferdig et område som skal settes av til flyktningboliger.

Eva Husby

BOLIG: Ordfører Eva Husby i Hasvik sier de mangler boliger til flyktningene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Likevel har de ikke sagt endelig ja til å ta imot flyktninger da de ikke har boliger klar, forteller ordfører Eva Husby.

– Det var samstemt politisk enighet om at vi ønsker å hjelpe, og det var vondt å takke nei i denne omgangen, sier Husby.

Flere kommuner i landet sliter med mangel på ledige boliger for å ta imot flyktninger, men Ingjerd Schou tror kommunene er villige til å finne løsninger.

Ønsker å hjelpe andre kommuner

Hammerfest kommune har gått fra å ta imot 30 til flyktninger i år til å ta imot 50. Kommunen har ledige kommunale boliger og har vedtatt å kjøpe ekstra boliger i år.

– Her har kommunen og politikerne vært forutseende, forteller Alvin Vaseli som er virksomhetsleder for innvandrertjenesten og voksenopplæringa i Hammerfest.

Han ønsker nå å strekke ut en hånd til mindre kommuner som er usikre på hva de skal gjøre.

– Jeg synes at de mindre kommunene, i stedet for å si nei, heller burde ta kontakt med oss og andre kommuner som har erfaring med å bosette flyktninger. Jeg tror det er viktig med en positiv holdning til dette før man sier nei, sier Alvin.

Hammerfest

ØKER: Hammerfest ønsker å hjelpe de mindre kommunene som synes det er vanskelig å bosette flyktninger.

Foto: Atle Markeng / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark