Statoil har gjort nytt oljefunn i Barentshavet

Funnet er på mellom 25 og 50 millioner utvinnbare fat med olje.

Songa Enabler

Brønnen ble boret 2532 meter under havoverflaten i Barentshavet. Nå har riggen Songa Enabler reist videre, til Blåmann-brønnen.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Vi er veldig fornøyd med å ha gjort et funn i den første brønnen vi er ferdig med i år. Dette vil gi fine volumer inn til Johan Castberg-prosjektet, sier pressekontakt Morten Eek til NRK.

Morten Eek

Pressekontakt for Statoil, Morten Eek.

Foto: Statoil / Ole Jørgen Bratland

Sammen med partnerne ENI og Petoro har Statoil boret olje i Kayak-brønnen i Johan Castberg-lisensen.

Dette er den åttende letebrønnen i utvinningstillatelse 532, som ble tildelt i 20. konsesjonsrunde i 2009.

Funnet ble gjort 20 kilometer fra Castberg-feltet.

– Det er veldig viktig å utvikle Castberg-feltet slik at det kan bli realisert. Derfor betyr det veldig mye at man får ekstra oljevolumer som man kan knytte inn til feltet, sier Eek.

Statoil skal bore i fem brønner i sommer. Kayak, som det nå er gjort funn på, er den første brønnen de har startet på. Nå vil boreriggen Songa Enabler gå videre til Blåmann-brønnen, som ligger mellom Snøhvit-feltet og Goliat-feltet.

Nytt oljefunn i Kayak

Kan være mer olje

– Vi er spesielt fornøyd med å ha påvist ressurser i en type letemål som ikke tidligere har vært undersøkt. Det åpner for flere interessante muligheter, sier letedirektør Jez Averty i en pressemelding.

Funnet er på mellom 20 og 50 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter. Oljedirektoratet skriver at de vurderer å knytte funnet til Johan Castberg-feltet.

– Det kan være ytterligere ressurser i denne strukturen, sier Jez Averty.

Terje Søviknes på Songa Enabler

Olje- og energiminister Terje Søviknes (t.v.) og letesjef i Statoil, Tim Dodson var svært spent på de kommende månedene da de besøkte Songa Enabler i mai.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK