NRK Meny
Normal

Beitelaget: – Har gitt opp å be om hjelp

Mens minst to slagbjørn har drept over 60 sauer i Nesseby i Finnmark i sommer, er bøndene fanget i papirarbeid.

Sauekadaver

– Det er et er et makkverk uten like. Jeg har aldri vært borti noe sånt, og blir svett når jeg prater med byråkratene, sier sauebonde i Nesseby Øystein Kristiansen. Distriktet har den tetteste sauebestanden i Finnmark, og opplever å være maktesløse etter at to bjørner dreper stadig flere dyr i sauebestandene i området.

Foto: Privat

– Det er noe galt med regelverket og lovboka, det er et er et makkverk uten like. Jeg har aldri vært borti noe sånt, og blir svett når jeg prater med byråkratene.

Det sier sauebonde og leder for Klubbvik beitelag i Nesseby kommune, Øystein Kristiansen.

Øystein Kristiansen

– Jeg tviler på at vi kommer til å be om mer hjelp. Vi vil kaste kortene, så får staten ta ut disse bjørnene selv. Det er tross alt deres oppgave, sier sauebonde og leder av Klubbvik beitelag, Øystein Kristiansen.

Foto: Trine Vidunsdatter

Distriktet har den tetteste sauebestanden i Finnmark, med om lag 5000 dyr på beite i et område der det ikke skal være rovdyr. Likevel får de ikke dra ut og felle bjørnene som har drept mer enn 60 sauer i området.

Da et viltkamera viste to bjørn på samme bildet, ba de miljødirektoratet om hjelp, bare for å bli sendt videre til Statens Naturoppsyn (SNO).

Fra SNO fikk bøndene et positivt svar, og lovnad om hjelp til å jakt på bjørnene. Men så enkelt har det ikke blitt.

Sauedrapene har fortsatt, og Kristiansen er både oppgitt og frustrert over et byråkrati han opplever som et regelrett hinder for både bønder og Statens naturoppsyn.

Bjørn i Bergebydalen

De siste ukene er det funnet opp mot femti sauekadavre i området i Nesseby i Finnmark. Bøndene i Bergeby har jakta det de trodde var èn bjørn i Bergebydalen i Finnmark, og fikk hakeslepp da de fikk se to bjørner på bildet fra viltkameraet.

Foto: fra viltkamera

– Har gitt opp å be om hjelp

– Fylkesmannen har ennå ikke gitt klarsignal om å bruke firhjuling for å kjøre ut mannskap i marka. Det jeg har hørt er at det må tegnes opp ruter over hvor vi skal kjøre. Men vi vet jo ikke hvor bjørnen er, sier Kristiansen.

Fordi bøndene har sett seg tvunget til å gå på bjørnejakt, er flere av de allerede forsinket med slåtta.

Til NRK kommenterer seksjonsleder på vilt- og fiskeseksjonen hos Fylkesmannen i Finmnark følgende:

Fylkesmannen endret vilkårene i fellingstillatelsen så fort vi ble klar over at det var behov for bruk av ATV fra fellingslagets side. Vi har også veiledet kommunen om motorferdselsdispensasjonen til laget og fremtidige søknader. Vi skjønner at fellingslag vil ha minst mulig papirarbeid og vil konsentrere seg om jobben som skal gjøres i felt, men slik er altså reglene per i dag.

Kristiansen sier han tviler på at de kommer til å be om hjelp flere ganger, på tross av at finner flere døde dyr i terrenget.

– Jeg tviler på at vi kommer til å be om mer hjelp. Vi vil kaste kortene, så får staten ta ut disse bjørnene selv. Det er tross alt deres oppgave, sier han.

– Har du noen tro på at de greier å felle bjørnene?

–Nei, jeg har ingen tro på det, sier Kristiansen.

Olav Lavik Dikkanen

Sauebonde Olav Lavik Dikkanen i Nesseby er medlem av jaktlaget som har fått fellingstillatelse på en bjørn i Nesseby. Han har sett seg nødt til å utsette slåtta for å jakte bjørn.

Foto: Knut-Sverre Horn/NRK

Stortingsrepresentant: – Loven må endres

Bøndene kunne ha søkt om dispensasjon samtidig som de søkte om fellingstillatelse, hadde de visst om det, forteller seksjonsleder for rovviltseksjonen i Statens naturoppsyn, Lars Bendik Austmo.

Frank Bakke-Jensen

Stortingsrepresentant for Finnmark Høyre, Frank Bakke- Jensen, sier det er på høy tid at miljøverndepartementet og landbruksdepartementet rydder opp.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er det lokale fellingslaget som har fått tillatelse til å felle bjørn, og vi er avhengige av deres lokalkunnskap for å gjøre dette, derfor kan vi kun bistå dem, sier Austmo.

Stortingsrepresentant for Finnmark Høyre, Frank Bakke- Jensen, forstår bøndenes fortvilelse. Han mener at lovverket må endres.

– Dette er sauebønder som er blant de flinkeste i landet, som over tid sitter hjelpeløse og ser på at sauebestandene deres blir maltraktert, sier Bakke-Jensen.

Han mener miljøverndepartementet og landbruksdepartementet må rydde opp.

– Når vi er avhengige av fellingstillatelse og at jakta skjer så fort som mulig må lovverket legge til rette for at det kan skje, sier han.

LES OGSÅ: Tam bjørn truer ingen – nå blir den skutt