NRK Meny
Normal

Startet bedrift for å kunne drive idrett på høyt nivå

Vadsø Atletklubb går nye veier for at alle barn skal få drive idrett på høyt nivå. Klubben tjener penger på det andre kaster. Det sikrer gode og like treningsmuligheter for alle.

Bryting

Bilqna Dudova i kamp for Vadsø Atletklubb.

Foto: Knut-Sverre Horn

I et stort lokale midt i Vadsø sentrum har Vadsø Atletklubb startet bruktmarked. Her jobber Sandra og Sukha, begge fra Butan.

– Kanskje denne kjolen er noe for deg, eller denne sofaen. Den er billig, sier Suka med et stort smil, mens hun viser meg rundt i lokalet.

Hun forteller at familien har bodd i Vadsø i seks år. Hennes store ønske har hele tiden vært å få en jobb. Det har vært vanskelig. Nå har hun endelig fått muligheten her hos Vadsø Atletklubb.

Atleten brukt og bryting

Sukha har fått en ny hverdag i Vadsø etter at hun fikk jobb på «Atleten brukt og bryting.»

Foto: Sidsel Vik

Det er Inger Unstad og Stein Pedersen som driver bryteklubben og som har startet «Atleten brukt og bryting». De forteller at givergleden blant folk i Vadsø er stor.

– Hver dag kommer det inn ting som folk ikke vil kaste. Vi har mange dyktige medarbeidere her som kan flikke på gamle møbler eller reparerer ødelagte hvitevarer. Nå er også gjenbruk noe folk ønsker, forteller Pedersen.

Vil ha med alle, og vil bli best

«Atleten brukt og bryting» er mye mer enn en bruktbutikk. Hver ettermiddag kommer barn og ungdom hit for å trene. Det er gjort plass til en store brytematte, og klubben har ansatt dyktige trenere. Det har gitt gode resultater.

Vadsø Atletklubb

Til venstre hjelper trener og ildsjel i Vadsø Atletklubb, Stein Pedersen, et barn som skal prøve seg i klatreveggen. Pedersen ønsker at brytere skal være allsidige.

Foto: privat

– Vi har som mål å bli blant de beste i bryting i landet , da må vi ha gode trenere og gode treningsforhold, sier Stein Pedersen, som også tar del i den jobben.

Samtidig har klubben et annet stort mål. Alle, uansett økonomiske ressurser, skal få et godt og profesjonelt treningstilbud.

Inger Unstad

Inger Unstad er sammen med Stein Pedersen, drivkraften i brytemiljøet i Vadsø.

Foto: privat

– I Norge er det mange barn som ikke har økonomi til å delta i idrett eller i sosial aktivitet. Målet med bedriften vi har startet, er å sikre klubben så god økonomi at alle barn skal få trene og få reise på stevner, sier Inger Unstad.

Ønsket om å inkludere alle og samtidig drive profesjonelt, har gjort ekteparet kreative, for alt dette koster penger.

Fra dugnadsarbeid til faste arbeidsplasser

I tillegg til bruktbutikk, driver ekteparet også svømmeundervisning for innvandrere, og de gir aktivitetstilbud til mennesker med forskjellige behov. Alle i Vadsø Atletklubb er godt vant med dugnadsarbeid, men behovet for flere hender har gjort at både NAV, kriminalomsorgen og Oscarsgata mottak for flyktninger har engasjert seg i bedriften.

Det har foreløpig gitt arbeidsplass og arbeidstrening til 12 mennesker.

Vadsø Atletklubb

«Atleten brukt og bryting» driver også med svømmetrening for innvandrerbarn.

Foto: privat

Ønsket og målet for Inger Unstad og Stein Pedersen er å få noen fast ansatte som kan drive bedriften. Unstad forteller at de allerede har vært i kontakt med Innovasjon Norge og "Sisa" i Alta som er en liknende bedrift.

– Jeg ser at vi tjener penger. Gjennom bruktmarkedet vårt skaper vi gull ut av det folk kaller søppel. Vi skaper arbeidsplasser og det gir folk et verdig liv, sier Inger Unstad.